BiH
6

Genjac: Amandmane na Izborni zakon usvojiti što prije

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac kazao je danas Agenciji Fena da su predsjednik Centralne izborne komisije BiH i zamjenici predsjednika CIK-a sa saradnicima pripremili jedan broj amandmana koji je već ranije na Interresornoj grupi za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH usaglašen konsenzusom.

"Oni su ih dostavili u Parlament BiH i jučer smo imali konsultativni sastanak s njima, uz prisustvo jednog delegata i jednog poslanika. Bila je prisutna Nermina Zaimović-Uzunović iz Predstavničkog doma i ja iz Doma naroda", kazao je Genjac koji je bio i predsjedavajući Interresorne radne grupe za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kojoj je istekao mandat.

Dodao je da su ponovo pregledali sve te amandmane i za sve amandmane za koje postoji konsenzus i izrazita opravdanost da se što prije usvoje, preuzeli su ih i dostavit će ih u parlamentarnu proceduru, uz prijedlog da se usvoje po hitnom postupku.

"Kad kažem visoka potreba usvajanja amandmana, tu mislim na amandmane koji su u tehničkom smislu uređenje teksta i stavljanje numeracija, zatim amandmane koji pojašnjavaju i preciziraju same odredbe Izbornog zakona BiH i na kraju amandmani kojim se precizira i jasnije određuju određene procedure koje provodi CIKBiH tokom priprema za izbore ili samih izbora i objave izbornih rezultata", kazao je Genjac.

Dodao je da su ti amandmani usaglašeni u potpunosti i nekih tridesetak amandmana će u formi prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH biti dostavljeni s prijedlogom da se razmatraju po hitnom postupku prvo u Predstavničkom domu, a zatim u Domu naroda.

"Uz takvu proceduru, te izmjene bi mogle biti blagovremeno usvojene prije objave izbora, za koju očekujemo da će se desiti 19. maja", kazao je Genjac.

Naveo je da postoji potreba za značajnim brojem amandmana koji su također poboljšanje Izbornog zakona BiH i poboljšanje izbornog procesa i rješenje nekih dilema u izborima s krupnijim političkim značajem.

"Zaista postoji potreba za takvim amandmanima, sve te potrebe su evidentirane, postoje i određeni prijedlozi rješenja, ali različito gledanje na ta rješenja ne osigurava konsenzus i prohodnost trenutno u jednom i drugom domu. Zato smo se opredijelili da ono što možemo da uradimo sad, za ovo kratko vrijeme, da se poboljša Izborni zakon, da idemo s tim, a sve ovo što suštinski mijenja ne samo Izborni zakon nego i neke dijelove Izbornog zakona i neke procedure za koje postoji potreba morat će se ostaviti za neko vrijeme iza izbora", kazao je Genjac.