BiH
102

Genesis Project iz Banje Luke u najužem izboru za nagradu "Tomorrow’s Peacebuilders"

Klix.ba
Humanitarna organizacija Genesis Project iz Banje Luke ušla je u najuži izbor za nagradu koja se dodjeljuje lokalnim graditeljima mira "Tomorrow’s Peacebuilders" koju na svjetskom nivou dodjeljuje međunarodna organizacija Peace Direct iz Londona.

Organizacija Genesis Project izabrana je u finaliste među 250 kandidata iz cijelog svijeta.

"Mi smo presretni zbog činjenice da smo uključeni u završni krug evaluacije. Od 250 prijavljenih, među kojima su razne grupe i pojedinci koji rade na polju izgradnje mira u cijelom svijetu, naše aktivnosti su ocjenjene kao jedne od najimpresivnijih. Ušli smo u uži izbor za nagradu sa još 11 finalista. Od ukupno 12 finalista, tri grupe će dobiti nagradu tako da imamo prilično dobre šanse", objasnila je Dijana Pejić, direktorica Genesis Projecta.

Ona je istakla da činjenica da je organizacija ušla u uži izbor već puno znači za njenu reputaciju, a sama nagrada bi svakako otvorila i nove perspektive.

Ruairi Nolan, predstavnik organizacije Peace Direct istakao je da se organizacija Genesis Project odmah izdvojila kao finalista za nagradu.

"Genesis Project je odmah uvršten u najuži izbor za nagradu. Veoma smo sretni zbog toga, jer smatramo da se ova organizacija izdvaja vještinom da kroz umjetnost i kreativnost na jedinstven način spaja djecu iz različitih zajednica u Bosni i Hercegovini. Njihov rad se izdvaja i po tome što je za mlade ljude zabavan i time pomaže njihovo zbližavanje", objasnio je Ruairi.

Dijana Pejić
Dijana Pejić

Peace Direct dodjeljuje nagrade na svjetskom nivou jednom godišnje. Riječ je o međunarodnom priznanju za mirovne aktiviste koji djeluju u svojim zemljama širom svijeta. Nagrade se dodjeljuju pojedinicima i organizacijama. Svečana ceremonija se održava u decembru u Londonu, a u okviru nagrade dodjeljuje se i 10.000 eura koje će nagrađeni potrošiti na specifičnu mirovnu aktivnost u svojoj zemlji.

Genesis Project je nevladina organizacija iz Banje Luke osnovana 1997. godine. Od tada do danas djeluje na teritoriji cijele BiH. Uz podršku svojih donatora, organizacija pomaže djeci i mladima širom BiH u ostvarivanju prava na slobodan i pravilan psihofizički razvoj bez obzira na vjersku, etničku i rasnu pripadnost uvažavajući sve individualne razlike i potencijale. To čini kroz razne metode, uključujući edukativne radionice, rad sa nastavnicima i roditeljima, interaktivne lutkarske predstave, jednominutne filmove kroz koje djeca ukazuju na svoje probleme, te seminare i treninge.