BiH
0

Generalni tajnik OIC-a razočaran glasanjem BiH u UN-u

FENA
Ekmeleddin Ihsanoglu (Foto: Anadolija)
Ekmeleddin Ihsanoglu (Foto: Anadolija)
Generalni tajnik Organizacije islamske konferencije (OIC) Ekmeleddin Ihsanoglu uputio je pismo zvaničnicima Albanije, Bosne i Hercegovine, Togoa i Kameruna, zemalja koje su bile suzdržane prilikom glasanja za unapređenje statusa Palestine na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u status zemlje nečlanice posmatrača.

Ihsanoglu je u pismu izrazio razočarenje zbog načina na koje su pomenute zemlje glasale, o statusu Palestine u UN-u, prenosi u ponedjeljak agencija Anadolija.

"Mnogo ste nas razočarali", navodi se u pismu generalnog sekretara OIC-a.

U pismu je takođe istaknuto da je "ovo period kada se trebalo međusobno solidarisati“.

Ihsanoglu je podsjetio da su ove zemlje na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova u Džibutiju prošlog mjeseca izjavile da će podržati Palestinu u UN-u. Između ostalog, Ihsanoglu je pohvalio 53 zemlje članice OIC-a, koje su podržale unapređenje statusa Palestine te naglasio kako su ovim glasanjem povećane vrijednosti slobode.

Za status zemlje nečlanice posmatrača za Palestinu glas "za" dalo je 138 zemalja, 41 zemlja je bila suzdržana, a samo devet zemalja glasalo je protiv. Srbija je sa još 18 evropskih zemalja dala je glas za status zemlje nečlanice posmatrača Palestine u UN-u.