BiH
0

Generalni štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevu prelazi u štrajk solidarnosti

FENA
Generalni štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevu u utorak bi mogao biti transformiran u štrajk solidarnosti, nakon što Vlada KS-a na sjednici bude dala saglasnost na kolektivni ugovor.

Ovo je danas dogovoreno na sastanku predstavnika Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu KS-a i FBiH s kantonalnim premijerom Samirom Silajdžićem i resornim ministrom Mustafom Cuplovom.

-Nakon što Vlada u utorak bude dala saglasnost na kolektvini ugovor, zdravstveni radnici u KS-u će početi s proširenim obimom pružanja zdravstvenih usluga građanima, izjavio je nakon sastanka predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikata zdravstvenih radnika u KS-u dr. Zlatko Vuković.

Na sastanku je dogovoreno da se zajednički donese plan o dinamici primjene odredbi dogovorenog kolektivnog ugovora, pošto Vlada nije u mogućnosti odmah početi s primjenom svih odredbi.

Kako je ustvrdio ministar zdravstva KS-a Mustafa Cuplov, bit će utvrđen razuman rok za primjenu svih segmenata kolektivnog ugovora.

-Segment osnovne plaće moći ćemo za sve uposlene u zdravstvu ispoštovati do nove godine, izjavio je ministar Cuplov, koji za realizaciju segmenta dodatnih prava predviđenih ugovorom nije mogao navesti precizan rok.

Nakon ovog dogovora s predstavnicima Vlade, zdravstveni radnici u KS-u odustali su od najavljenih mirnih protesta zakazanih za 21. maj.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu FBiH Abud Sarić kazao je da će ishod generalnog štrajka i mirnih protesta u drugim kantonima zavisiti od toga da li će te kantonalne vlade u međuvremenu dati saglasnost na kolektivni ugovor.

Prema njegovim informacijama i Vlada Tuzlanskog kantona je danas dala saglasnost na kolektivni ugovor.

Iako je iznesen podatak da se uplata doprinosa zdravstvenog osiguranja poslodavaca smanjila za 50 posto, nakon sastanka je rečeno da isplata plaća uposlenih u zdravstvu za maj neće doći u pitanje.

Premijer KS-a Samir Silajdžić istaknuo je kako je Vlada spremna nastaviti poboljšavati status zdravstvenih radnika, te da je i ranije povećanje plaća od sedam posto bio pokazatelj njenog pozitivnog odnosa prema ovom sektoru.

Istaknuo je potrebu reforme zdravstvenog sektora, a posebno rješavanje pitanja privatnog i javnog sektora imajući u vidu informacije da se više pažnje poklanja privatnom sektoru.

Generalni štrajk zdravstvenih radnika počeo je 16. aprila u 89 zdravstvenih ustanova u FBiH.

Zdravstveni radnici zahtijevaju potpisivanje granskog kolektivnog ugovora iz oblasti zdravstva, kojim se reguliraju prava i obaveze zdravstvenih radnika u cijeloj FBiH.