BiH
0

Generalni štrajk policije u USK-u

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona (USK) jutros su stupili u generalni štrajk, saopćio je na pres-konferenciji predsjednik Sindikata policije USK Mahmut Alagić i dodao da sigurnost građana neće biti ugrožena.

Kako je istaknuto, policajci će svoje zadatke obavljati u skladu sa sporazumom potpisanim s ministrom unutrašnjih poslova Senadom Kajdićem.

U zahtjevima upućenim Vladi Kantona, Sindikat ne podržava nezakonito smanjenje plaća te traži isplatu toplog obroka definiranog kolektivnim ugovorom, svih primanja koja nemaju karakter plaće i rješenje problema beneficiranog radnog staža.

Nesebičnu podršku kolegama u Sindikatu Policije USK izrazili su svojim dolaskom u Bihać i prisustvom konferenciji za novinare predstavnici sindikata policije svih deset kantona u Federaciji BiH i potpredsjednik Unije sindikata policije FBiH Tadija Jukić.

Oni su zahtjevima kolega u USK-u pružili bezrezervnu podršku, jer se i sami suočavaju s istim problemima. Jukić je novinarima kazao da Unija Sindikata od premijera Federacije BiH zahtijeva da u roku tri dana primi njenu delegaciju.

Ukoliko to ne učini do kraja ovoga mjeseca, pripadnici policije svih deset kantonalnih MUP-ova protestovat će pred zgradom Vlade i Parlamenta FBiH, istakao je.