Najava
0

Generalni štrajk mašinovođa FBiH 28. augusta

FENA
Sindikat mašinovođa-strojovođa (SMS) u Federaciji BiH dostavio je generalnom direktoru Željeznica FBiH Narcisu Džumhuru dopis u kojem najavljuje generalni štrajk za 28. augusta ove godine.

Kako se navodi, Upravni odbor SMS-a u FBiH je, razmatrajući cjelokupnu situaciju na Željeznicama FBiH, te nakon svih napora koje je poduzeo u cilju prevazilaženja mnogih problema, a koji nisu dali rezultate, donio odluku o organiziranju generalnog štrajka.

Štrajk se organizira i provodi u svim poslovno-prometnim područjima ŽFBiH - Sarajevo, Zenica, Mostar, Tuzla i Bihać, sa početkom u sedam sati.

Sporazum o minimumu procesa rada u skladu sa Zakonom o štrajku bit će objavljen na dan najave štrajka.

Sindikat je naveo i razloge štrajka te svoje zahtjeve.

Traži da Uprava Društva odmah povuče sve eventualne tužbe koje su pokrenute redovnim putem suda ili namjerava pokrenuti i da odustane od pokrenutog disciplinskog postupka zbog utvrđivanja odgovornosti članova štrajkačkog odbora SMS-a u FBiH od 6. augusta ove godine, "jer je spomenuti postupak neutemeljen“.

Traži implementaciju validno potpisanog dokumenta i isplatu preostalih obaveza, preuzetih po sporazumu potpisanom između predsjednika Uprave Društva i predsjednika štrajkačkog odbora SMS-a u FBiH od 2. augusta ove godine, do okončanja štrajka.

Sindikat zahtijeva da se ubuduće ne vrši bilo kakvo umanjenje plaća; da se izvrši isplata zarađenih plaća, i to: junska plaća do 21. augusta; julska najkasnije do 1. septembra, i sve naredne plaće najkasnije do 25-tog u mjesecu.

Također zahtijeva da se kilometraža (materijalni troškovi) redovno isplaćuje, u skladu s ranijim dogovorom, do 25. u mjesecu; kao i da se novi pravilnik o radu izradi i usvoji po hitnom postupku u kojem će se mašinovođama vratiti prava koja su imali 1991. godine.

Zbog nerealizacije predloženog Plana mjera za prevazilaženje ekonomske krize u preduzeću, zahtijeva hitnu primjenu spomenutog plana radi smanjenja troškova na ŽFBiH, a posebno ukidanje „dvojnih“ sprema za 918 uposlenika.

Sinditak traži i da se uskrati mandat članu N.O. ŽFBH Draganu Čaloviću, "jer nezakonito zastupa interese legalno registriranih sindikata, tj. većinskog članstva sindikata koji djeluju u sistemu Željeznice FBiH“.

"Zahtijevamo hitnu realizaciju našeg zahtjeva. U protivnom tražimo smjenu kompletnog Nadzornog odbora ŽFBiH i pomoćnika ministra za promet i komunikacije FBiH Izeta Mehinagića. Od Vlade Federacije BiH i ministra za promet i komunikacije zahtijevamo hitnu uplatu zaostalih tranši za subvenciranje ŽFBiH“, navodi se u dopisu Sindikata mašinovođa-strojovođa u Federaciji BiH.

Dopis je dostavljeni i Vladi FBiH, Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH, Nadzornom odboru ŽFBiH, direktorima PPP-a ŽFBiH.