KJKP GRAS
0

Generalni štrajk ako se Vlada KS-a ne aktivira

FENA
Radnici KJKP "Gras" stupit će u generalni štrajk 27. novembra u 4.00 sata, odlučeno je na sjednici Predsjedništva Sindikata ovog preduzeća.

Razlog za ovakvu mjeru su, kako je Feni izjavio predsjednik Sindikata Emir Muminović, nagomilani problemi na relaciji "Gras" - Vlada Kantona Sarajevo. Uposlenici traže da se ispoštuju četiri primarna zahtjeva: rješavanje problema sistema naplate i zaštite vozača i kontrolora naplate, nabavka vozila i rezervnih dijelova, remont tramvajske pruge i pružnih postrojenja i primjena Kolektivnog ugovora.

Muminović navodi da već duže upozoravaju na izuzetno slabo stanje s vozilima, učestale napade na osoblje "Grasa" i dotrajalost pruge koja je svakodnevna opasnost za građane Sarajeva koji koriste usluge tramvajskog prijevoza.

"Naravno, mi smo spremni da odustanemo od generalnog štrajka ukoliko Vlada KS-a "Grasu" da obećanu injekciju tekućem poslovanju od 4.386.000 KM te ozbiljno uđe u realizaciju četiri zahtjeva“, izjavio je Feni Muminović.

Sindikat "Grasa" također, razumije građane i njihovo nezadovoljstvo zbog najava štrajka, ali moli za razumijevanje.

"Mi smo u nekoliko navrata predlagali konkretne mjere da do ovog ne dođe. Tražili smo da budžetski korisnici u KS-u obezbjeđuju uposlenicima mjesečne karte za javni prijevoz, da se donese odluka o javnom linijskom prijevozu u KS-u kojom bi se riješili problemi katastrofalnog stanja saobraćaja u gradu i zaštitio sistem naplate, da se utvrdi realna cijena karata za subvencionirane korisnike i da te subvencije idu na teret KS-a a ne "Grasa", itd.", objasnio je Muminović.

Štrajk koji podrazumijeva potpunu obustavu javnog gradskog prijevoza trajat će do ispunjenja zahtjeva.