BiH
0

Generalni direktor BHRT-a tuži Upravni odbor

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Generalni direktor BHRT-a Mehmed Agović dostavio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv članova Upravnog odbora ove medijske kuće na osnovu člana 32 Zakona o Javnom Radio-televizijskom servisu BiH, a zbog, kako je navedeno, osnovane sumnje za zloupotrebu službenog položaja

Kako nam je saopšteno iz BHRT-a, u krivičnoj prijavi se, između ostalog, navodi da su članovi Upravnog odbora nezakonitom smjenom generalnog direktora BHRT-a u septembru prošle godine prouzrokovali štetu RTV BiH veću od 100.000 KM na osnovu izmirenja sudskih i drugih troškova tokom parničnog postupka.

"U krivičnoj prijavi se, također, ističe odluka članova Upravnog odbora BHRT-a kojom su sami sebi nezakonito odredili da istovremeno primaju dvije naknade - pored naknade za rad u Upravnom odboru BHRT, i za rad u Odboru Javnog RTV sistema, odnosno Korporacije koja nije uspostavljena ni nakon skoro četiri godine od predvidjenog zakonskog roka. Po toj odluci članovi Upravnog odbora primaju mjesečno u prosjeku 2.100 KM, s tim da je predsjedavajućem Upravnog odbora naknada uvećana za 50 odsto. Tako su primanja članova Upravnog odbora znatno viša od prosječne bruto plate zaposlenih u RTV BiH koja iznosi 1.383,00 KM. Osim toga, članovi Upravnog odbora BHRT su svojom odlukom naložili poslovodstvu da im za njihov rad u Odboru Javnog RTV sistema isplati retroaktivno zaostale naknade od dana njihovog imenovanja za članove Upravnog odbora BHRT-a u septembru 2006. godine što iznosi više od 211.000 KM", saopšteno je iz direkcije BHRT-a.