BiH
0

Generali Jeleč i Schotter: Pohvale za realiziranje vježbe "Brzi odgovor"

FENA
Na glavnom poligonu za obuku Oružanih snaga (OS) BiH na Manjači, kod Banje Luke, u okviru zajedničke operativne vježbe pod radnim nazivom "Brzi odgovor 2016", danas je održana pokazna vježba.

Vježba "Brzi odgovor 2016", koja je počela 30. septembra i traje još danas, je zajednička vježba za operacije podrške miru OSBiH, EUFOR-a i evropskih snaga i održava se svake godine te predstavlja važnu stavku u kalendaru obuke obiju organizacija.

Učesnici vježbe su kroz razne scenarije visokim zvanicama i medijima prezentirali svoju spremnost i obučenost u zadacima na suzbijanju demonstracija i nemira, izvlačenju iz minskog polja i evakuaciji povrijeđenih.

Nakon završetka vježbe, upriličeno je postrojavanje svih jedinica te obraćanje načelnika ZŠ OS BiH general pukovnika Ante Jeleča i komandanta EUFOR-a Fridricha Schottera pri čemu su iznijeli svoja zapažanja o realiziranoj vježbi „Brzi odgovor“ s posebnim akcentom na provjeru sposobnosti angažiranja OS BiH i rezervnih snaga EUFOR-a u izvršavanju zadataka u operacijama podrške miru.

Generali Jeleč i Schotter uputili su sve pohvale za realiziranje vježbe, u kojoj je učestvovalo više od 750 vojnika iz Multinacionalnog bataljona EUFOR-a (vojnici iz Austrije i Turske), OSBiH, jedna četa rezervnih snaga EUFOR-a iz Ujedinjenog Kraljevstva, kao i jedna četa portugalskih i mađarskih vojnika iz sastava Taktičkih rezervnih snaga EUFOR-a iz NATO misije KFOR.

Uručili su i certifikate za uspješno realiziranu vježbu komandantima četa.

Prethodno je na lokaciji kasarne „Mika Bosnić“ i glavnom poligonu za obuku OS BiH na Manjači, u okviru realiziranja zajedničke operativne vježbe, upriličen Dan za istaknute zvanice (DV Day), a prisustvovali su, osim predstvanika OS BiH, EUFOR-a i druge istaknute zvanice.

Na informativnom brifingu istaknute zvanice su upoznate s procesom planiranja vježbe, tokom vježbe i osnovnim ciljem provjere operativne spremnosti snaga stalnog i rezervnog sastava EUFOR-a, kao i snaga iz sastava OS BiH, podizanja njihovog ukupnog nivoa obučenosti, sadejstva i saradnje kroz zajedničko izvršenje zadataka u multinacionalnom okruženju prilikom izvođenja operacija podrške miru.

Učesnici vježbe su kroz razne scenarije visokim zvanicama i medijima prezentirali svoju spremnost i obučenost u zadacima na suzbijanju demonstracija i nemira, izvlačenju iz minskog polja i evakuaciji povrijeđenih.

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i visoka povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini u Briselu su, prije godinu dana, potpisale Sporazum o uspostavljanju okvira za učešće BiH u operacijama EU za upravljanje krizama.

Sporazum predstavlja opći okvir za učešće kako vojnog tako i civilnog osoblja Bosne i Hercegovine u operacijama upravljanja krizama Evropske unije.

U skladu s tim sporazumom i kao jedan od njegovih rezultata, je i održavanje zajedničke vježbe Oružanih snaga BiH i EUFOR-a "Brzi odgovor 2016".