BiH
2

General Walter T. Lord: Vraćam se u BiH kao turista

FENA
S primopredaje dužnosti
S primopredaje dužnosti
Povodom odlaska iz BiH, dosadašnji komandant NATO štaba Sarajevo - brigadni general Walter T. Lord - dao je intervju za INFOBIRO u kojem je naglasio da je obećao sam sebi da će se vraćati u BiH i turistički i na ceremoniju prijema BiH u NATO.

Govoreći o utiscima, general Lord je rekao da je i prilikom posjete Tuzli prije 10 godina vidio da je ovo zaista prelijepa zemlja, da su ljudi jako otvoreni, jako topli i da će mu sigurno nedostajati kad se vrati kući.

"Što se vojne strane tiče jako sam pozitivno iznenađen po pitanju Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane. Ministar je jako predan da utvrdi i riješi probleme unutar njegovog ministarstva, a raditi s Oružanim snagama BiH je zaista bilo jako prijatno iskustvo. Kada sam u Bosni i Hercegovini bio prije 10 godina imali smo dvije vojske, vojsku Federacije BiH i vojsku Republike Srpske i oni nisu sarađivali u punom obimu ni međusobno, a ni sa Međunarodnom zajednicom. Danas imamo ujedinjene Oružane snage u potpunosti i ono što je važno jeste da rade i obučavaju se zajedno, ali najvažnije je da idu zajedno u misije UN-a i NATO-a", istakao je Lord.

On je dodao da su Oružane snage BiH izuzetno uspješne u ispunjavanju NATO standarda, te da su u toku njegovog boravka ovdje brojale oko 10.000 pripadnika, a od tog broja skoro 1.000 njih je bilo u misijama UN-a ili NATO-a.

"Kada dođu na teren i kada budu raspoređeni u misije, svaki put impresioniraju NATO komadante. Sada imaju i pomoć SAD-a, kada govorimo o logisitici i o opremi. To je zapravo područje koje mora biti poboljšano. Postoje problemi u logistici, u nabavkama i na tom polju treba zaista učiniti veliki napredak i velika poboljšanja. Komplicirano je to pitanje, centralno se upravlja logisitikom i mogu reći da se tu pojavljuju pitanja korupcije i, da budem iskren, nekopetentnosti. Kada to bude riješeno više neće biti potrebna vanjska pomoć, što će zadovoljavati NATO standarde", kazao je Lord.

Komentarišući neslaganje između javnih istupa bh. političara o pitanju NATO integracijskih procesa i neispunjenja posljednjeg uvjeta za aktivaciju MAP-a, general Lord je izjavio da je to je vjerovatno jedno od pitanja koje ga je najviše frustriralo u proteklih godinu dana kao NATO komadanta u BiH.

"Politički lideri su rekli da će ubrzo riješiti to pitanje. Kada je generalni sekretar zadnji put bio ovdje u posjeti sastao se sa šest političkih lidera i oni su mu tada rekli da će ubrzati rješenje tog pitanja, dali i izjave i istakli da je to pitanje važno, ali nisu imali hrabrosti da ga pogledaju u oči i da mu kažu da su uvjeti za rješavanje uslovljeni. Dodao bih da je, dok teku politički dogovori, Ministarstvo Odbrane uradilo sve što treba uz pomoć NATO štaba u Sarajevu u smislu tehničkih priprema", potcrtao je Lord.

Po njegovom mišljenju, osnovne vrijednosti kojima teže građani Bosne i Hercegovine su sigurno i stabilno okruženje, dobro obrazovanje za svoju djecu, pošten pravosudni sistem, te da imaju zaštitu reda i poretka.

"NATO već 62 godine uspješno pruža sigurnost i stabilnost svojim članicama i kada Bosna i Hercegovina dođe pod taj "kišobran" sigurno će krenuti i razvoj drugih segmenata, od kojih je najvažniji ekonomski razvoj. Pokazale su to i članice koje su nedavno stupile u Savez, gdje su zapravo strana ulaganja udvostručena skoro preko noći. Investitori žele da znaju da ulažu u sigurno i stabilno okruženje, a NATO to pruža", tvrdi Lord.

Upitan kada će slijedeći put posjetiti u Bosnu i Hercegovinu, službeno ili privatno, odgovorio je da će se bez ikakve sumnje vratiti, najvjerovatnije i kao turista, te dodao da ne misli da će još dugo u ovoj zemlji biti potreban general na čelu NATO-a zbog napretka koji je ostvaren ovdje, a pogotovo zbog napretka koji su ostvarile Oružane snage.

"Kada ću doći? Doći ću da proslavim stupanje BiH u NATO i to sam se zakleo i sebi i svojim prijateljima. Naravno da bi želio da vidim i druge stvari kao što je povećanje direktnih stranih ulaganja, da vidim transparentan politički sistem koji će biti odgovoran građanima a ne političarima i političkim strankama, dobar pravni i pravosudni sistem, sve ono što donosi integracije, euroatlanske integracije, integracije u EU i NATO, jednostavno progres i razvoj", rekao je general Lord.