Ponosan na rezultate bh. vojnika
172

General Lord: Stabilna i mirna BiH je ključ za stabilnu i sigurnu regiju

FENA
Walter Lord
Walter Lord
BiH i Balkan u cjelini su veoma važni za NATO, koji želi mir i stabilnost u regionu. A BiH je u centru Balkana: geografski, kulturno i politički.

"Zato je veoma važno da imamo stabilnu, mirnu BiH kako bi jačali regionalnu stabilnost i sigurnost", istaknuo je danas u razgovoru za Fenu komandant NATO-štaba Sarajevo general Walter Lord.

Komentirajući rezultate nedavne posjete BiH generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogha Rasmussena, kazao je kako je, na nesreću, u vremenu pred njegovu posjetu viđeno malo napretka u rješavanju pitanja vojne imovine, što je uvjet da se aktivira Akcioni plan za članstvo (MAP). Rješenje podrazumijeva knjiženje na državu 63 perspektivne lokacije.

"Međutim, imamo ohrabrujući razvoj događaja od njegove posjete. Naime, formirana je radna grupa od tri ministra iz Vijeća ministara BiH i oni su počeli diskusiju o formiranju nekoliko radnih grupa na nižem nivou kako bi se postigao napredak na pitanju vojne imovine. Dobra vijest je to što je, dok je ovaj proces bio zamrznut na državnom nivou, NATO-štab nastavio raditi na tehničkim aspektima registriranja imovine sa različitim bh. institucijama. Tako ćemo biti u mogućnosti da, kada politički dogovor bude postignut, dio imovine bude uknjižen veoma brzo", kazao je Lord.

Istaknuo je kako je pitanje vojne imovime za NATO veoma važno iz jednostavnog razloga jer NATO traži teško pitanje u kojem će se kroz možda težak proces politički lideri dogovoriti o nečemu što je "vruća tema".

"Vojna imovina je jedno takvo pitanje. To je izazovno političko pitanje koje zahtijeva dogovor i konsenzus između bh. političkih lidera. Kada se BiH priključi NATO-u, ona će ući u savez u kojem su dogovor i konsenzus na političkom nivou od ključne važnosti. Zato je važno da politički lideri u BiH pokažu da mogu sjesti za sto, pregovarati, pronaći konsenzus i doći do političkog sporazuma", istaknuo je Lord.

Osim toga, MAP je važan jer intenzivira odnose s NATO-om. On uvodi u malu grupu zemalja one koji su ozbiljni u namjeri da se priključe NATO-u. Također, MAP predviđa plan pomoći ne samo u vojnoj areni, već u većem broju oblasti kao što su ekonomija, sigurnost, izvori, zakonodavstvo.

"To znači da zemlja koja se priključuje Savezu nije jaka samo vojno, nego i ekonomski, društveno, politički. Kada BiH uđe u fazu MAP-a, građani će vidjeti kako njihovo društvo napreduje u mnogim oblastima, a ne samo vojnoj", kazao je general Lord.

Komentirajući pozive na demilitarizaciju BiH, komandant NATO-štaba kaže da se mišljenja o ovom pitanju, ali i o veličini i strukturi Oružanih snaga općenito veoma razlikuju.

Dok neki vjeruju da BiH treba potupno demilitarizirati, drugi smatraju da Oružene snage trebaju izgledati upravo kao sada: ista veličina, istra struktura. Druga mišljenja se kreću negdje između ovih.

"Istina je vjerovatno negdje u sredini, ali praviti zaključke bez stvarne analize nije dobra ideja", naglasio je general Lord.

Kazao je kako svaka naciija na svijetu, barem svaka slobodna nacija, prolazi kroz proces pregleda odbrane. U SAD-u, naprimjer, to se radi svake četiri godine, pri čemu politički lideri pozivaju vojne lidere i raspravljaju o strategiji, o ulozi i misiji koju oružane snage trebaju raditi naciji.

"Ono što ovdje treba je da proces pregleda odbrane, koji je započet prije nekoliko godina uz pomoć NATO-štaba Sarajevo, treba ponovo izaći na površinu, uzeti dokumente koje smo proizveli, razmotiri ih s političkim liderima u BiH i navesti ih da odluče kakvu po njima ulogu i misiju Oružane snage BiH trebaju imati za građane BiH, kako na međunarodnom planu, tako i u domaćim operacijama", naveo je Lord.

Upitan da li bi BiH, ukoliko bi riješila pitanje vojne imovine i aktivirala MAP, u narednoj fazi NATO integracija morala mijenjati svoj ustav, posebno zbog Člana 5 Sjeveroatlantskog ugovora po kojem je "napad na jednu od članica znači napad na sve", kazao je kako je očito da Ustav BiH mora biti u skladu s principima NATO-a.

"Član 5 je očito dio toga. Sigurno je da se i druge ustavne promjene moraju dogoditi kako bi BiH postala funkcionalna članica NATO-a kada za to dođe vrijeme. A o tome, sigurno, moraju razmišljati bh. političari", rekao je Lord.

Na kraju je istaknuo kako je ponosan na rezultate koje su postigle jedinice Oružanih snaga BiH u misijama u Afganistanu i drugdje.

Po njegovom mišljenju, s obzirom da se radi o maloj armiji, doprinos je bio zaista značajan.

"Ljepota je tome da kada se vojnici raspoređuju u operaciju pod vodstvom NATO-a, oni dolaze iz cijele zemlje, iz sva tri konstitutivna naroda. Iako najčešće prije nisu služili zajedno, pod vodstvom zapovjednika iz sva tri konstitutivna naroda, oni djeluju izuzetno koheziono i rade zajedno jednako dobro kao bilo koja jedinica iz bilo koje članice NATO", kazao je u razgovoru za Fenu komandant NATO-štaba general Walter Lord.