Sarajevo-x.com saznaje
1

General Jovan Divjak izašao iz pritvora

Piše: A. Karadža
Penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak pušten je iz pritvora, saznaje portal Sarajevo-x.com. General Divjak se trenutno nalazi u rezidenciji ambasadora BiH u Austriji Harisa Hrle.

Divjak je na slobodu pušten uz kauciju.

Hrle nije želio naglasiti koja je visina kaucije, te je dodao da je to "tajna“, kao i informacija gdje će Divjak boraviti nakon što bude pušten na slobodu.

Glasnogovornica suda u Korneuburgu Christa Zemanek potvrdila je da je kaucija u iznosu od pola miliona eura uplaćena na njihov račun.

General Divjak će nakon puštanja na slobodu morati boraviti u Austriji pod prismotrom njihovih vlasti, piše austrijski DiePresse.

Divjak je uhapšen 3. marta u Austriji po difuznoj potjernici Republike Srbije, koja ga sumnjiči za učešće u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada je stradalo nekoliko osoba. Divjaku je u petak, 4. marta, određen pritvor.

Na snimku koje su zabilježile kamere jasno se vidi i čuje kako general Divjak izdaje naredbu "ne pucaj" pripadnicima odbrambenih jedinica BiH.

Proteklih dana u Sarajevu, Beču i Berlinu organizovani su masovni protesti ispred državnih institucija te ambasada Austrije i Srbije kako bi se izvršio pritisak na pravosudne organe Austrije i dala podrška uhapšenom generalu Divjaku.

Fondacija Pravda za BiH i Vlada Kantona Sarajevo obezbijedili su sredstva za plaćanje kaucije za puštanje generala Divjaka na slobodu.