Manifestacija na dan pogibije
66

General Izet Nanić je bio i ostat će bužimska legenda

Klix.ba
Peti august, dan pogibije legendarnog komandanta i velikog vojskovođe Izeta Nanića Bužimljani i Krajišnici obilježili su na dostojan način. Najprije je delegacija iz Bužima posjetila mjesto pogibije rahmetli generala Izeta Nanića i njegovog najbližeg saradnika Mehe Bašića, gdje su položili cvijeće i proučili fatihu.

Delegaciju je predvodio predsjednik Organizacionog odbora manifestacije “Slobodarski dani viteškog grada Bužima”, Edhem Eminić. U predvečernjim i večernjim satima, na jednom od najvećih poprišta bitaka za Bosnu i Hercegovinu, Ćorkovači kod Bužima, održan je veliki narodni zbor, gdje se okupilo više hiljada građana iz cijele Krajine.

Prilikom obraćanja u dijelu sjećanja na heroje govorili su Nanićevi saborci i komandanti, Agan Elkasović i Šefik Veladžić, zatim načelnik općine Bužim Mirsad Šahinović, ministar za pitanja boraca USK-a Mirsad Topčagić, muftija bihaćki Hasan ef. Makić, ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji Nezir Čolić i izaslanik reisa tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović. Svi oni su govorili o liku i djelu Izeta Nanića i o borbi, kako su neki rekli, najbolje brigade u Bosni i Hercegovini - 505. Viteške brigade.

Na Ćorkovači su proučeni jasin i tevhid poginulim borcima-šehidima 505. Viteške brigade, nakon čega je za goste organiziran iftar, a na platou Ćorkovače su klanjani i akšam i teravih namaz.

Omladina Bužima organizirala je pješački marš pod nazivom “Put Bužimskih vitezova”, gdje su organizirano pješačili do Ćorkovače, a njima su se pridružili i Otočani te mnogi drugi. Ovaj pješački marš sve više dobija na popularnosti.

Manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima", nastavlja se sve do 15. augusta nizom sportskih, kulturnih, historijskih i vjerskih aktivnosti.

Nanić je poginuo 5. augusta 1995. godine, prvog dana operacije "Oluja" u širem rejonu Ćorkovače. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja značke "Zlatni ljiljan" 1994. godine, posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1998. godine i posthumno unaprijeđen u čin brigadnog generala.