BiH
7

General Bradshaw: Impresioniran sam poslom koji obavljaju OSBiH

FENA
Prezentacija aktivnosti u okviru operacije "Zajednički napor 14“ koje provode EUFOR i Oružane snage BiH (OSBiH) prezentirane su danas u EUFOR-ovoj bazi Butmir.

Načelnik Operative EUFOR-a pukovnik Viljem Šeruga kazao je da je u junu ove godine bila planirana vježba "Brzi odgovor“ koja se trebala izvesti na Manjači, ali je došlo do promjene planova usljed katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH.

"Svrha vježbe "Brzog odgovora“ bilo je vježbanje postupaka u kriznim situacijama, pa je cilj te vježbe promijenjen u otklanjanje posljedica katastrofe", objašnjava Šeruga.

EUFOR zajedno s Petom brigadom OSBiH izvodi trenutno vježbu "Zajednički napor 14“ u zoni odgovornosti operacije Althea od 7. do 19. juna, a 20. rezervne čete EUFOR-a iz Slovenije, Austrije i Slovenije vraćaju se u svoje zemlje.

"Ciljevi ove operacije su da se zajedničkim naporom EUFOR-a i OSBiH pruži podrška građanima BiH u otklanjanju posljedica poplave, angažiranjem ekspertnih timova radi što brže sanacije stanja u lokalnim zajednicama, te angažman OSBiH i EUFOR-a da bi doprinijeli normalizovanju stanja u ugroženim područjima", istaknuo je Šeruga.

Austrijska četa pruža pomoć u Zenici, a slovenska i četa Velike Britanije tj. Irske u Tuzli.

"Ova grupacija je već četvrti dan na terenu, iz Pete brigade angažovano je 1.959 vojnika, iz EUFOR-ove dvije čete u kampu Butmir angažovano je 139 ljudi, dok je iz rezervnih EUFOR-ovih četa angažovano 483 vojnika", naveo je pukovnik Šeruga.

Dodao je da je napravljena lista mogućih zadataka EUFOR-a koja uključuje popravke zaštitnih nasipa, transport životnih namirnica, lijekova, medicinskih sredstava, čišćenje saobraćajnica...

Komandant operacije "Althea“ EUFOR-a general Adrian Bradshaw također je komentirao aktivnosti zajedničke operacije "Zajednički napor 14“ te izjavio saučešće i iskreno žaljenje svim građanima BiH zbog žrtava i uništene imovine.

"Upravo smo došli s područja pogođenim poplavama i zaista sam impresioniran poslom koji obavljaju OSBiH jer su na izvanredan način odgovorili na izazov koji su im postavile poplave", kazao je general Bradshaw.

Od prvog trenutka, pojašnjava Bradshaw, počeli su s radom na olakšavanju posljedica poplava za sve ljude u ugroženim područjima i rad na tome se nastavlja s velikim intenzitetom.

"Moram da im odam priznanje na svemu što su učinili kao i snagama EUFOR- a koje rade zajedno s OSBiH. Također sam impresioniran njihovom saradnjom u svemu tome", naglasio je general Bradshaw.

Pohvalio je Ministarstvo odbrane BiH jer su veoma brzo odlučili da promijene prvobitnu namjenu vježbe te da zajedno s EUFOR-om organiziraju operaciju ublažavanja posljedica poplava.

"Nadam se da će sve što su OSBiH uradile nakon poplava poslužiti ljudima u BiH da bolje razumiju sve što OSBiH čine za njih da bi im olakšali da se nose s posljedicama poplava", izjavio je Bradshaw.