Kritika retorici političara
0

General Bair: Niko ne želi rat, cilj nam je evropska BiH

FENA
Bernhard Bair
Bernhard Bair
Bosna i Hercegovina ostaje zahtjevan zadatak za Evropsku uniju, koji mora biti ostvarljiv, istakao je komandant mirovne misije EU u BiH (EUFOR ALTHEA) general-major Bernhard Bair dodajući da je cilj stvaranje evropske Bosne i Hercegovine.

Austrijski general je, u izjavi agenciji APA, ukazao da je spremnost evropskih zemalja za angažovanjem u opadanju uslijed dužničke krize.

"Zemlje članice imaju trenutno druge probleme, ali cilj je evropska BiH", istaknuo je Bair.

On je dodao da je jako teško kada zemlja nije u centru pažnje evropske politike, ali je dodao da je iz vojnog ugla gledano stanje stabilno i mirno. Iz brojnih razgovora i posjeta regiji, Bair je naglasio kako je vidio da "niko ne želi rat" i jedino se plaši nepromišljenih incidenata.

Bair je istakao da trenutno vlada trend za pooštrenom retorikom i dodao da nema nikakve volje da se poduzmu politički koraci, zbog čega BiH već duže vrijeme nema vladu.

On je konstatovao umirujući pristup Srbije, odnosno predsjednika Borisa Tadića, stanju u BiH, i rekao da polazi od toga da susjedne države "žele da vide Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu državu".

Kada je riječ o mirovnim snagama u BiH, Bair je objasnio da je uloga EUFOR-a drugačija od one SFOR-a pod rukovodstvom NATO-a.

"Mi smo više prihvaćeni", kazao je on.