Forum donatora 2012
4

GEF: Ne postoji bolje mjesto za razgovor o filantropiji od Sarajeva

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Forum donatora aktivnih na području srednje i istočne Evrope te zemalja bivšeg Sovjetskog saveza "Grantmakers East Forum 2012" (GEF) bit će održan u Sarajevu od 19. do 21. septembra.

Fondacija Mozaik je domaćin ovog foruma koji će okupiti 150 predstavnika donatora i pružiti im jedinstvenu priliku da se povežu s kolegama iz regiona te razmijene ideje i iskustva prilikom dodjele grantova u ovom dijelu Evrope.

"Ne postoji bolje mjesto od Sarajeva za razgovor o filantropiji, grad koji je u svojoj historiji doživio i slavu i tragediju te postao epicentar jedinstvene kulturne, etničke, religijske i duhovne različitosti. Današnje Sarajevo predstavlja živi primjer zajedničkog života, iskrenosti i zajedničkog duha, koji oprašta i ide naprijed. Ovo je olimpijsko Sarajevo i kolijevka istinskih filantropskih vrijednosti", izjavio je Haki Abazi, predsjedavajući Upravnog odbora GEF-a.

Ovogodišnj događaj, koji se dešava i na Međunarodni dan demokratije, analizirat će razne aspekte demokratije, od uloge civilnog društva u konsolidiranju demokratije u postsovjetskim društvima do ekonomske nejednakosti, nedostatka demokratije i koncepta postdemokratije na području Evrope.

Načela demokratije poput potrebe za jačanjem i podsticanjem učešća građana, posebno mladih i marginaliziranih kategorija društva, bit će preispitivana.

Razmatrajući ova pitanja, učesnici će sagledati i vlastitu ulogu u osiguranju učešća građana u procesima donošenja odluka, kao poveznice države i građana.

Sarajevo je odabrano da bude ovogodišnji domaćin GEF-a, jer je sjecište društvenih i kulturnih zbivanja Bosne i Hercegovine, s velikim uticajem na regionalnu politiku, obrazovanje, medije, modu, nauku i umjetnost.

Grad je odigrao ključnu ulogu kako u drevnoj tako i u modernoj historiji Evrope, kao mjesto atentata na austrijskog nadvojvodu Franza Ferdinanda (varnica koja je rasplamsala Prvi svjetski rat) te mjesto najduže opsade grada u povijesti modernog ratovanja za vrijeme bosanskog rata za nezavisnost.

Sarajevo je 2011. godine postalo prvi grad van Evropske unije koji je nominiran za Evropski grad kulture, saopćeno je danas iz GEF-a.