BiH
0

GDSBiH: Zbog poskupljenja penzioneri i nezaposleni u bezizlaznoj situaciji

FENA
Aktiv penzionera Građanske demokratske stranke (GDS) BiH u utorak je na sjednici razmatrao aktuelna pitanja poskupljenja životnih namirnica i upozorio vlasti da se ne samo kategorija penzionera već i nezaposleni nalaze u bezizlaznoj situaciji, zbog čega bi vlade na svim nivoima trebale poduzeti interventne ekonomsko-socijalne mjere kojima bi ublažile pad životnog standarda u zemlji.

Penzioneri GDS-a BiH su upozorili kako bi bilo dragocjeno da se ovim povodom sastane Ekonomsko-socijalno vijeće (sindikati, vlada i poslodavci) s predstavnicima penzionerskih organizacija kako bi se našla najprihvatljvija rješenja za nove udare na egzistenciju generacije koja se ne može samo svesti na osnovne životne potrebe i gurati na marginu društva, saopćeno je iz GDS-a.

Sramota je da će morati iz Brčkog i Bugojna zbog poskupljenja hljeba ići u Tuzlu i Jajce da kupuju hljeb svi siromašni iz ovih gradova. Znali smo da je zemlja u krizi i razjedinjena, ali je prosto nevjerovatno s kakvom se logikom održava ova vlast preko svojih izvanrednih ekonomskih i socijalnih (na)mjera. Dramatična je situacija i u vezi sa listom lijekova, kao i općim uslovima socijalne brige za penzionere i njihove porodice, navodi se u saopćenju.

Imajući sve to u vidu, penzioneri žele da ukažu na činjenicu da se usred Sarajeva i u mnogim drugim općinama u BiH među posljednjim za obnovu i rekonstrukciju nalaze objekti kao što je Dom penzionera Sarajeva, a istovremeno se adaptiraju objekti u Dubrovniku, Trstenom, Pelješcu.

Znajući da se funkcioneri ne odmaraju tokom 12 mjeseci, jer puno rade na poboljšanju standarda građana BiH, penzioneri GDS-a predlažu da se ovi objekti izvan turističke sezone daju po pristupačnim cijenama penzionerima na korištenje, navodi se u saopćenju Aktiva penzionera GDS-a BiH.