BiH
0

GDSBiH za političku konferenciju o bh. prioritetima

FENA
Povodom preuzimanja predsjedništva Evropskom unijom od Češke Republike, predsjednik Građanske demokratske stranke (GDS) BiH Ibrahim Spahić pozvao je u četvrtak sve bh. političke partije da održe političku konferenciju o prioritetima BiH u 2009.godini.

"Češka Republika u prvi plan stavlja pitanja ekonomije, energije i vanjske politike u okviru koje je dato posebno mjesto procesu evrointegracija zapadnog balkana zajedno s lisabonskim temeljnim EU dogovorom i odnosima s istočnim susjedima i transatlantskim partnerima.

BiH vlast i opozicija i civilno društvo moraju smoći dovoljno političke volje i društvene energije za ozbiljan politički i ekonomski i socijalni preokret u korist interesa za boljim životom bh. građana", ističe Spahić u saopćenju te dodaje da ekonomija,energija i razumna unutrašnja i vanjska politika su i bh. prioriteti za koje moramo imati vlastiti program i pronaći dostatne resurse u zemlji i u svijetu.

EU je proglasila 2009. godinom imaginacije i novih kreativnih industrija, kulturnim i inovativnim preobražajima u Evropi. Evropi koja kao i cijeli svijet prolazi kroz duboku finansijsku krizu.

"BiH kao evropska zemlja mora odgovoriti na pitnje gdje je potencijal u našem društvu i državi za nužnim promjenama odgovori se moraju dati usprkos činjenici da živimo u uslovima kada BiH nema odgovarajuće razvojne planove kao npr. BH. STRATEGIJA OD 2008.- 2013., a ni zakonsku regulativu (dinamičnu PSBiH) niti definisane nosioce reformi (vidljiva PODJELA ODGOVORNOSTI NE POSTOJI).

Sve što teži konsolidaciji ekonomskog ambijenta u BiH i racionalizaciji političkih odluka diskvalifikuje se na najgrublji način. Ušli smo u godinu evropskih izbora, bez vlastite ponude evropskim partnerima. Situacija postaje politički najdelikatnijom od vremena potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sada su bitni BiH prioriteti", navodi Spahić.

Suštinsko pitanje, kaže Spahić, ostaje i dalje otvoreno na kojem programu i s kojim nosiocima nužnih reformi. "Sa novim/starim savezima, partnerstvima i suparništvima kao i starim/novim/obnovljenim interesima BiH u ovoj godini mora prestati tapkati u mjestu", smatra Spahić.

"Pitanje kako da bh. građani, koji se nalaze ni tamo ni ovamo u odnosu na svoju vlast i opoziciju, izađu iz ovih blokada, posebno ekonomskih i političkih, osnov je za donošenje dobrih i pravičnih i isto tako odlučnih odluka narednih mjeseci, jednako za vlast, opoziciju i društvo u cjelini", navodi Spahić u saopćenju.