BiH
0

GDSBiH orijentiran na projekt "Sarajevo glavni grad BiH - euroregija"

FENA
Građanska demokratska stranka Bosne i Hercegovine (GDSBiH) u svome izbornom programu je posebno posvetila pažnju projektu „Sarajevo glavni grad BiH - euroregija", saopćila je u subotu pres-služba ove stranke.

Kandidati za općinske vijećnike sarajevskih općina razmotrili su Prijedlog zakona o gradu Sarajevu, u kome se naglašava da se Sarajevo konstituira kao posebna, jedinstvena teritorijalna, društvenopolitička zajednica jedinica lokalne uprave i samouprave i kao euroregija.

Prijedlog tog zakona kandidati GDS-a BiH u sarajevskim općinama predložit će građanima Sarajeva i BiH kako bi se nakon izbora glavni grad ove države uistinu razvio u evropsku metropolu.

U obrazloženju zakona, koji će biti predstavljen svim građanima Sarajeva i BiH, ističe se pravo građana da odlučuju o životu u svom gradu i odgovornosti države BiH za svoju metropolu, saopćeno je.

Kandidati GDS-a za načelnike općina i nositelji lista za općinska vijeća pozvali su u subotu sve građane da potpišu peticiju GDS-a BiH kojom se stavlja rasprava o ovom zakonu do kraja 2008. godine na dnevni red državnog parlamenta, odmah nakon konstituiranja općinskih vijeća.

Predsjednik GDS-a BiH Ibrahim Spahić, koji je autor prijedloga zakona, pozvao je sve lokalne i državne institucije da pokažu, na primjeru njegovog usvajanja i razmatranja, sposobnost i odgovornost za izgradnju novih odnosa u evropskoj BiH, posebno ističući ekonomske, socijalne, kulturne, obrazovne i političke prednosti u uspješnom rješavanju ovog prvorazrednog pitanja organizacije života građana u gradu.