BiH
3

GDS BiH: Spriječimo nasilje nad ženama, spasimo djecu

FENA
Građanska demokratska stranka (GDS) BiH danas je na pres-konferenciji istaknula da bi problem nasilja nad ženama mogao biti prevaziđen te strateški, sistematski i dugoročno riješen dosljednijom primjenom postojećeg Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, kao i putem permanentnog i kontinuiranog preventivnog djelovanja.

Stav GDS-a BiH je da ženu treba osnažiti za aktivno učešće u transformaciji postojećeg bh. društva.

Zato nije slučajno što se na listi kandidata GDS-a BiH za ovogodišnje lokalne izbore nalazi 50 posto žena. Na taj način GDSBiH želi da doprinese prijeko potrebnom političkojm angažmanu i afirmaciji žene.

“Pozivamo građane da nam se pridruže i podrže našu sutrašnju akciju Mramorna ®evolucija na Trgu nezavisnosti u općini Novi Grad, a kojom GDSBiH želi istaći potrebu adekvatnije i sveobuhvatnije zaštite žene, s akcentom na njenu ravnopravniju ulogu u privatnom i javnom životu. Sve učesnike ovog mirnog prosvjeda, aktivistkinje GDS-a BIH će, opet simbolično, počastiti mramornim kolačima, jer žena je poput mermera; naoko čvrsta, ali ipak krhka”, rekla je Alma Vajrača, kandidatkinja za Općinsko vijeće Novi Grad.

Prema službenim podacima, svaka treća žena u svijetu je bila, ili je zlostavljana. O broju zlostavljenih bh. žena ne postoje ni realni ni relevantni pokazatelji, jer se žrtva najčešće stidi, ali i boji javno govoriti.

"Ipak, neke od njih bivaju prinuđene potražiti pomoć i zaštitu, što obično čine kad budu dovedene do ruba ambisa i kada de facto ne vide izlaz iz nastale situacije. U Sarajevu postoji samo jedna sigurna kuća, koja je u mogućnosti obezbijediti tek 60 posto sredstava potrebnih za rad ove ustanove. Žalosna, ali i ilustrativna slika naše zbilje", istakli su članovi GDS-a BiH.

Osim Vajrače, Melisa Smajić kandidatkinja za načelnicu Općine Novo Sarajevo, Mirjana Suljević, kandidatkinja za Općinsko vijeće Novo Sarajevo, Ljiljana Košarac, kandidatkinja za OV Novi Grad podržale su UNICEF-ov program “Ulaganje u djetinjstvo se višetruko isplati”, naglašavajući da bi svako dijete trebalo dobiti priliku da se razvije do svog punog potencijala tako da se ulažu adekvatna sredstva za ostvarenje prava svakog djeteta iz oblasti obrazovanja, zdravstva, te dječije i socijalne zaštite.