Novac za obnovu BiH
0

Gdje su strane donacije? Nikad nećemo saznati

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nadležne u vlasti u našoj državi još uvijek nisu ponudile odgovore na jedno od kontroverznijih pitanja u javnosti - o utrošku na milijarde dolara koje su strane zemlje namijenile Bosni i Hercegovini za njenu obnovu nakon rata, a koje su, sve su prilike, završile u pogrešnim rukama.

Istraga o nestanku novca i pored osnivanja nove parlamentarne komisije čiji je posao otkriti detalje oko podjele donacija mjesecima tapka u mjestu.

Mnogi, a među njima i pojedini članovi komisije, strahuju da je ovo uzaludan posao, te da zapravo nikada nećemo saznati šta se desilo od humanitarnog novca. U vezi s tim, nedavno je i specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za BiH Jacques Klein upro prstom na one koji trebaju vratiti međunarodni novac državi kojoj pripadaju. On kaže da je međunarodna zajednica do sada u BiH potrošila 14 milijardi dolara, što je po glavi stanovnika mnogo više nego što je poslije Drugog svjetskog rata dato Njemačkoj ili Japanu za obnovu zemlje.

On ne vjeruje da će ikada taj novac biti vraćen za one svrhe za koje je bio namijenjen. Pesimističan je i član Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava Šemsudin Mehmedović, koji kaže da komisija zbog obimnosti posla do kraja mandata neće moći završiti svoj posao i doći do konkretnih rezultata. On također tvrdi da su cifre koje Klein spominje proizvoljne.

„Klein je poznat po takvim neozbiljnim izjavama, koje daje bez ikakvih egzaktnih argumenata. Prvo se špekulisalo da se radi o ciframa od četiri i po milijarde dolara do 18 milijardi. Naš zadatak je svakako utvrditi koliko je bilo donatora, u koje svrhe je novca bio namijenjen te kako se trošio“, kazao je Mehmedović u razgovoru za Sarajevo-x.com.

Komisija je do sada zatražila usvanjanje izmjena i dopuna Zakona o slobodi pristupa informacijama, kojim se predviđaju sankcije za sve one koji odbijaju dati informacije. Istražna komisija također podnijela zahtjev Vijeću ministara BiH da izdvoji 50.000 KM za finansiranje istrage, odnosno za angažovanje stručnjaka koji će raditi na istrazi.

Mehmedović navodi da će ako Vijeće ministara BiH odobri novac, neće zapošljavati nove službenike već će angažirati ljudi koji već rade u institucijama vlasti.

"Pred nama stoji more dokumantacije za koje treba čitav jedan ljudski vijek da bi sve iščitalo. To je ogroman broj podataka, te će nam trebati oko 20 stručnjaka koji će analizirati dokumnetaciju. Komisija uskoro treba da se sastane, kako utvrdila naredne korake, a iskreno, smatram da ovaj posao nije moguće završiti u jednom mandatu“, zaključuje on.

Podsjećamo, najznačajniji strani donatori Bosne i Hercegovine u periodu od 1996. do 2008. godine bili su Sjedinjene Američke Države, Evropska komisija, Japan, zapadnoevropske i zemlje islamskog svijeta.