Suđenje Karadžiću
0

"Gdje nema bošnjačkog stanovništva, nema ni vojske"

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Strategija Vojske Republike Srpske (VRS) tokom rata u BiH bila je da gdje nema bošnjačkog stanovništva, nema ni bošnjačke vojske, posvjedočio je u četvrtak bivši načelnik Glavnog štaba VRS-a Manojlo Milovanović na suđenju Radovanu Karadžiću.

Milovanović je to rekao dok ga je optuženi unakrsno ispitivao o Direktivi broj četiri, koju je Karadžić, kao vrhovni komandant VRS-a, potpisao 1993. godine. Tom direktivom, kako je rečeno na ročištu, Vrhovna komanda je Drinskom korpusu VRS-a naredila da “u Podrinju neprijatelju nanosi gubitke i prisili ga da sa muslimanskim stanovništvom napusti područje”.

  • Strategija VRS-a bila je da gdje nema domicilnog stanovništva, nema ni vojske. Željeli smo čistu situaciju na određenom prostoru, pojasnio je Milovanović. Kako je rekao, sve tri vojske u ratu bile su “narodne vojske”, što je značilo da “kad nestane naroda, vojska se povlači.”

Sugestiju Karadžića da je muslimansko stanovništvo “ionako željelo da ide” i da direktiva nije imala nikakv učinak na civile, Milovanović je prihvatio, tvrdeći da su vlasti u Sarajevu zloupotrebljavale civile zabranjujući im da napuste gradove.

Ispitujući Milovanovića, Karadžić je sugerisao da je između njega, kao vrhovnog komandanta i Glavnog štaba bilo dvojstva u komandovanju VRS-a i da je to izazivalo međusobne sukobe.

Milovanović, koji je bio zamjenik komandanta VRS-a Ratka Mladića, to je odbacio riječima: “Ne, mi smo ostali pod vašom ličnom komandom. Vi dobro znate da niko nije mogao komandovati VRS-om osim vas”.

Mladić čeka početak suđenja pred Haškim sudom.

Svjedok je kazao da je VRS od vrhovne komande dobila zadatak da “odbrani narod od ponavljanja genocida” iz Drugog svjetskog rata.

  • Na strateškom nivou, VRS je bila “defanzivna, odbrambena vojska, a na operativnom i taktičkom nivou ofanzivna”, izjavio je Milovanović.

Ofanzivu na Srebrenicu u proljeće 1993. godine, Milovanović je, kako je posvjedočio, zaustavio strahujući da bi moglo doći do osvete srpskih vojnika i “pokolja”. Potvrdio je da mu je Karadžić iz Ženeve, gdje je bio na pregovorima, telefonom naredio da “stane”, ali da je Mladić, također iz Ženeve preko Karadžićevog ramena, vikao: “Nema stajanja, ulazi u Srebrenicu.”

  • Odlučio sam da stanemo, ne zbog vašeg ili Mladićevog naređenja, nego zato što mi je komandant UNPROFOR-a Philippe Morillon rekao da u Srebrenici ima 64.000 izbjeglica. Plašio sam se osvete i pokolja, a i sopstvenih gubitaka, kazao je Milovanović.

On je potvrdio da mu je Karadžić između 1993. i 1995. godine tri puta nudio da preuzme komandu nad VRS-om, ali da je to uvijek odbijao.

Karadžić će unakrsno ispitivanje Milovanovića završiti u ponedjeljak, 5. marta, javio je BIRN-Justice Report.