BiH
3

Gdje ljetuju Bosanci i Hercegovci: Da li je Turska nova Hrvatska?

Piše: A. Dž.
Antalija
Antalija
Hrvatska za Bosance i Hercegovce više nije hit destinacija za ljetovanje. Pokazuju to podaci turističkih agencija iz naše zemlje, ali i smanjen broj bh. turista na plažama Jadrana.

Hrvatsku je još prije nekoliko godina počela potiskivati Turska kao lokacija za ljetni odmor, a to je posebno izraženo ove sezone, nakon što su naši zapadni susjedi postali članica EU, tvrdnje su pojedinih agencija.

S druge strane, svi kažu da je primjetan pad prodaje aranžmana za sve destinacije na što je najviše utjecala oslabljena platežna moć građana.

Ipak, u turističkoj agenciji Sol Azur aranžmani za antalijsku obalu su najtraženiji, iako su najskuplji. Tražena je i Crna Gora, ali i Grčka, za koju aranžman u ovoj agenciji košta 399 KM za 13 dana.

Prema riječima Mirze Ferhatbegovića, osim za Hrvatsku, građani BiH su izgubili interes za Tunis i Egipat zbog nestabilne političke situacije.

Slična situacija je i u turističkoj agenciji Avioexpress, gdje je Turska također najpopularnija destinacija. Direktorica Bahra Čelik ipak priznaje da potražnja za svim aranžmanima posljednjih godina opada. 

"Osim za Tursku, ove godine se javio i nešto veći interes za Crnu Goru. Naši stalni klijenti traže i Hrvatsku, međutim, ko jednom ode u Tursku, ne vraća se više u Hrvatsku", kaže Čelik u razgovoru za Klix.ba

Da se za skoro isti novac u Turskoj dobije puno više nego u Hrvatskoj, govore i u tuzlanskoj agenciji Golden Tours, u kojoj je ljetovanje u ovoj euroazijskoj zemlji najtraženije.

Drač, Albanija
Drač, Albanija

Zanimljivo je da je u agenciji Ventura Travel Agency iz Travnika drugačije situacija. Uz Hrvatsku opada i interesovanje za Tursku. PR menadžer VTA Adnan Terzić kaže da je u centru turističke pažnje ove godine Albanija.

"Veliko interesovanje vlada za Albaniju. Cijene su povoljne, a smještaj u hotelima na moru vrhunski. Imamo aranžmane od 399 KM za osam dana. Tu je i Bugarska, koja je isto tražena, te Crna Gora", priča Terzić.

Nešto drugačijeg mišljenja je Muamer Lutvić, direktor Centrotoursa, koji smatra da će Hrvatska i ove godine biti najpopularnija. Pad interesovanja, koji je do sada zabilježen, pripisuje ekonomskoj situaciji u našoj zemlji, a ne tome što su naši zapadni susjedi 1. jula postali čanica EU.

"Priče da će se od naših građana na granicama tražiti nekakav novac su prenapuhane i netačne. Ustanovljeno je da naši stanovnici nemaju biometrijske pasoše koji su neophodni od 1. jula za prelazak hrvatske granice", kaže Lutvić te dodaje da je ove godine u Centrotoursu najtraženija Korčula. Tu su i Gradac, Makarska, Hvar, Brač, zatim Cavtat, Ulcinj..., a od stranih destinacija to su Turska i Tunis.

Korčula
Korčula

Lutvić ističe da su cijene za Hrvatsku u ovoj agenciji iste kao i prošle godine.

Iako su Bosanci i Hercegovci za ljetni godišnji odmor uvijek bili spremni potrošiti jednogodišnju ušteđevinu, pa čak i podići kredit, veliki broj naših građana ove godine neće ići na ljetovanje.

Nikad lošija ekonomska situacija i društveno-politička nestabilnost smanjile su platežnu moć građana, koji će u velikoj mjeri preskočiti odmor uz more.

Pokazala je to i anketa portala Klix.ba, u kojoj je do sada učestvovalo više od 4.000 ljudi.

Naime, 36 posto osoba je odgovorilo da ove godine neće ići na ljetovanje, 20 posto ih namjerava posjetiti Crnu Goru, 18 posto Hrvatsku, a 15 posto će izabrati neku destinaciju u domovini.