Reakcije holandskih zvaničnika
0

"Gay vojnici nisu krivi za pad Srebrenice"

Sarajevo-x.com
John Sheehan
John Sheehan
Nakon što je umirovljeni američki general John Sheehan u Senatu kazao kako dio odgovornosti za genocid u Srebrenici snose i holandski homoseksualni vojnici uslijedila su brojna reagovanja holandskih zvaničnika koji su ove tvrdnje okarakteritirizirali kao potpune besmislice.

Na američkom kongresnom saslušanju prošle sedmice o omogućavanju homoseksualnim vojnicima da služe u vojsci, bivši vrhovni zapovjednik američih snaga John Sheehan izjavio je kako mu je bivši holandski šef odbrane general Henk van den Breemen kazao kako je "sloboda“ holandskih vojnika dovela do toga da budu nedovoljno spremni da zaštite ljude u Srebrenici u genocidu u kojem je ubijeno 8.000 osoba.

Van den Breemen odbacio je Sheehanove tvrdnje, te u saopštenju objavljenom na stranici holandskog Ministarstva odbrane izjavio kako su iskazi američkog generala besmisleni.

"Sheehan je navodno svoje tvrdnje bazirao na izjavama nekadašnjeg načelnika Glavnog stožera, generala Henka van den Breemena. Van den Breemen se ne slaže sa Sheehanom i njegove izjave smatra potpunim glupostima. Van den Breemen ne dijeli mišljenje sa Sheenanom o ulazi holandskih vojnika homosekusalaca u padu Srebrenice i nikada nije rekao ništa u tom kontekstu", navodi se u saopćenju.

Holandski ministar odbrane je također Sheehanove tvrdnje okarakrterisao kao sramotne i veoma nepristojne.

"Ministar odbrane Eimert van Middelkoop snažno odbacuje izjave umirovljenog američkog generala Johna Sheehana koji je za pad Srebrenice okrivio prisutnost homoseksualaca u holandskim vojnim snagama ", izjavio je van Middelkoop dodajući kako je Sheehan veoma nepristojan čovjek, te zbog toga više neće trošiti riječi na njega.

Alex Nicholson izvršni direktor Servicemembers Uniteda također je istakao kako se ne slaže sa američkim generalom Sheehhanom, te kako ga je takva izjava naprosto šokirala.

John Sheehan je prošle sedmice izjavio kako su holandski vojnici homoseksualne orijentacije djelimično odgovorni za pad Srebrenice 1995. godine. On je istakao kako su holandski vojnici bili slabo opremljeni za rat, te da nisu mogli odbraniti Srebrenicu.

U izvještajima sa saslušanja navodi se da je Sheehan okrivio posthladnoratovske napore evropskih zemalja da "socijaliziraju" svoje snage, između ostalog, dopuštanjem homoseksualcima da služe vojsku.

"To je dovelo do toga da su snage bile slabo opremljene za rat. Slučaj na koji ukazujem je taj kada je od holandskih snaga zatraženo da brane Srebrenicu od Srba. Bataljon je bio oslabljen, loše vođen i Srbi su ušli u grad, privezali su vojnike za telefonske stubove, protjerali Bošnjake i potom ih pobili", izjavio je Sheehan.

Carl Levine, predsjedavajući senatskog komiteta za oružane snage, potom je upitao: "Da li su vam holandski zapovjednici rekli da se to desilo zato što je tamo bilo homoseksualnih vojnika?"

"Da, jesu. Oni su to smatrali dijelom problema", izjavio je Sheehan.

"To da je tamo bilo homoseksualnih vojnika?", upitao je potom Levine.

"Da to je bila posljedica liberalizacije vojske, a ne društvenog inžinjeringa", odgovorio je Sheehan.

Nakon ovih izjava uslijedile su burne reakcije holandskih zvaničnika koje su Sheehanove izjave opisali kao potpuni nonsens, te dodali kako holandski vojnici edovno sarađuju s američkom vojskom u NATO-voj misiji u Afganistanu.