Reakcije
0

Gay osobama zabranjeni studentski domovi?

Sarajevo-x.com
Studentski dom "Nedžarići"
Studentski dom "Nedžarići"
Nakon izjave Emira Kadrića, direktora JU Studentski centar Sarajevo, da osobama homoseksualne orijentacije nije mjesto u studentskim domovima u Sarajevu i da ih on ne priznaje, te izjave Dragana Mikulića, direktora JU Studentski dom Sveučilista u Mostaru, da su vrata javne ustanove homoseksualnim studentima/cama u Mostaru zatvorena, reagovalo je Udruženje Q za promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba .

"Neprihvatljivi govor mržnje iz usta «prvih ljudi» studentskih domova u Sarajevu i Mostaru predstavlja otvoreno kršenje ljudskih prava i negiranje svega što je drugo ili drugačije. Studentske domove ne smiju voditi osobe koje u svom rukovođenju koriste metode iz prevaziđenog fašističkog sistema, sistema nepostojećem kako u Evropi tako i u civiliziranom svijetu.

Pozivamo sve mjerodavne institucije da ispitaju slučaj diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije u studentskim domovima u Sarajevu i Mostaru, te da navedene direktore/ravnatelje najoštrije sankcionišu u skladu sa zakonom države BiH prema kojem su i govor mržnje i homofobično ponašanje podlozni sankcijama.

Studentski domovi u BiH su javne ustanove koje se finansiraju iz javnih budžeta i kao takve moraju poštivati zakone BiH, te ne širiti netrpeljivost i diskriminaciju po bilo kojoj osnovi.

Diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije je u BiH zakonom zabranjena i kažnjiva (član 2., Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH). Govor mržnje direktora Emira Kadrića i Dragana Mikulića javno poziva na diskriminaciju homoseksualnih osoba te potvrdjuje i opravdava diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije koja se u tim javnim ustanovama dešava svaki dan.

Homofobiji nema mjesta u javnim ustanovama BiH i svaki vid homofobičnog ispada se mora sankcionisati, jer on doprinosi diskriminaciji i kršenju zakona BiH.

Ljudska prava nisu privilegija nekolicine niti njihovo poštivanje smije biti isključujuće i diskriminirajuće. Pozivamo građanstvo BiH, nevladin sektor, sve relevantne institucije i državu BiH da javno osude govor mržnje i sankcionišu diskriminaciju LGBTIQ osoba. Također, pozivamo sve roditelje, koji plaćaju participaciju za domski smještaj, da se zapitaju koji su iduci koraci ovih i ovakvih direktora u utvrđivanju podobnosti njihove djece", navodi se u njihovom saopćenju koje vam prenosimo u cjelosti.