BiH
0

Gavranović: Ukupna šteta od poplava u Banjoj Luci je bila više od 75 miliona maraka

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović rekao je danas da su prošlogodišnje poplave potopile 25 mjesnih zajednica, više od 2.200 domaćinstava i 330 privrednih društava u ovom gradu.

Dodatne probleme su, istakao je Gavranović, izazvale augustovske bujične poplave koje su aktivirale nebrojeno mnogo klizišta. Klizišta su pogodila 32 mjesne zajednice, 277 stambenih objekata i 95 privrednih objekata.

"Ukupna šteta je bila više od 75 miliona maraka. Prioritet je bio sa osposobimo sve puteve i povežemo sve dijelove grada. To smo uradili u rekordnom roku. Na čišćenju grada je bilo angažovano 3.000 ljudi. Na gradsku deponiju je odvezeno 4.500 tona otpada. Na vrijeme smo završili popis štete. Izdvojili smo sredstva za građane, blizu 1.500.000 maraka, odnosno 4.500.000 KM zajedno sa ulaganjima u infrastrukturu. Nismo mogli podići sve srušene mostove, ali smo podigli one u Rekavicama. Dogovoreno je da se grade mostovi u Česmi i u Priječanima", rekao je Gavranović.

Grad je izdvojio 500.000 maraka za uređenje vodotoka Vrbasa, 200.000 KM za održavanje javne higijene, 745.000 KM za sanaciju gradskih puteva, 423.000 KM za popravak lokalnih nekategorisanih puteva, 118.000 za održavanje mostova. Završena je pomoć u sanaciji sto poplavljenih kuća, a trenutno se radi na popravci još toliko stambenih objekata.

"Šteta je evidentirana i nama sada ostaje da radimo korak po korak. Već sam rekao da će za sanaciju svega biti potrebno između 100 i 200 miliona maraka. Banja Luka nema taj novac i zato ćemo ovo dugoročno raditi. Grad je od Vlade RS, odnosno od Fonda solidarnosti, tražio 13 miliona KM za najurgentnije radove. Očekujem odgovor sljedeće sedmice. Znamo da novca nema i da su štete nadmašile sve budžete. Moramo biti iskreni prema javnosti i reći da ne možemo sve riješiti u jednom satu", kaže Gavranović.

On je dodao da se prvi put razmišlja i o rekonstrukciji korita Vrbasa, u nadi da se tako mogu spriječiti buduće katastrofe.

"Do sada nismo razmišljali o tome, jer nijedna procjena nije ukazivala na to da Vrbas može da se izlije na području grada. A prošle godine smo bili sretni što je rast Vrbasa zaustavljen u trenutku kada je prijetio da poplavi cijeli Borik. To govori da naša odbrana od poplava mora biti ozbiljnija", rekao je Gavranović.