BiH
0

Gavrankapetanović: Želimo da novi menadžment KCUS-a maturira

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Predsjednik Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Esad Radeljaš kazao je danas novinarima da su sva kapitalna ulaganja i druga plaćanja prema Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS) obustavljena, shodno zaključku Skupštine KS, dok se ne ustanovi ko je vlasnik odnosno ko raspolaže tom medicinskom ustanovom.

"To znači da se plaće dozvoljavaju, materijalni troškovi i topli obroci. To će ići, ali su zabranjena kapitalna ulaganja dok se ne zna ko je vlasnik KCUS-a. Znat će se to na Skupštini KS", kazao je Radeljaš.

On kaže da je problem "što ovaj Zavod ne zna kome da prebaci novac, jer Damir Aganović nije direktor Kliničkog centra".

"Nije dostavio potrebnu dokumentaciju. Kome ćemo dostaviti novac, nelegalnoj osobi", kazao je Radeljaš. On je kazao da je na današnji sastanak pozvao članove Sindikata KCUS-a, ali da se odazvala jedna osoba.

Direktor kantonalnog Zavoda Faris Gavrankapetanović kazao je novinarima da je Zavod zdravstvenog osiguranja "pustio 1. aprila sve tranše za platu i jednokratnu naknadu svim ustanovama osim KCUS-a s obzirom na sporije punjenje našeg budžeta i uplaćivanje doprinosa unutar KS, ali plata ide prema dinamici punjenja i neupitna je".

On je kazao da zabrinjava dug KCUS-a prema dobavljačima koji raste "iz sata u sat".

"Imamo ogroman pritisak. U dva navrata smo ponudili određene kompenzacije koje, nažalost, nisu primljene. Bojim se da u ovom trenutku nismo ni u stanju pokriti te obaveze prema dobavljačima. Tu je i više stotina uposlenika u veledrogerijama i drugim firmama i ustanovama koje sarađuju s KCUS-om", kazao je.

Gavrankapetanović je poručio novom rukovodstvu KCUS-a da shvati ozbiljnost situacije u kojoj je ta medicinska ustanova, a da će im oni maksimalno pomoći u prevazilaženju problema.

"Želimo da novi menadžment maturira, da shvati ozbiljnost situacije. Vrijeme koje dolazi bit će izuzetno teško i maksimalno želimo pomoći našim kolegama", poručio je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Faris Gavrankapetanović.

On je naglasio da Zavod zdravstvenog osiguranja KS finansira zdravstvenu zaštitu za osiguranike iz Kantona Sarajevo, a "dijelom sudjeluje u prijemu pacijenata iz drugih kantona".