BiH
0

Gavrankapetanović po drugi put predsjednik Komiteta za humanizam i zdravlje

FENA
Komitet za humanizam i zdravlje Internacionalne lige humanista (ILH) po drugi put je izabrao prof. dr. Farisa Gavrankapetanovića za predsjednika Komiteta, a prof. dr. Nevinu Obralić za člana.

Članovi Komiteta za humanizam i zdravlje, ugledni medicinski stručnjaci iz Grčke, Italije, Hrvatske, BiH, Njemačke, Srbije, Norveške istakli su da je dr. Gavrankapetanović u proteklom mandatu veoma uspješno obavljao posao predsjednika Komiteta, te dao značajan doprinos razvoju medicinske prakse i znanosti u zemlji i svijetu.

Gavrankapetanović je član više domaćih i međunarodnih znanstvenih institucija i predavač u svojstvu gostujućeg profesora. Obnaša funkciju visiting profesora na Univerzitetu Little Rock Arkansas (SAD).

Počasni je član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, član je Svjetske akademije nauka i umjetnosti u New Yorku, te član Sabora ljekara BiH. Također, predavač instruktor je na Internacionalnoj AO Školi u Davosu, te visiting profesor na Yale University, Tennessee (USA).

Predavač je i na kondenzovanom simpoziju "Telemedicina - medicina budućnosti" u suradnji s Akademijom medicinskih znanosti Republike Hrvatske, te na postdiplomskom studiju Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije "Upravljanje državom i humanitarni poslovi".

Gavrankapetanović je kao autor i koautor do danas objavio 197 radova i 27 monografija, knjiga, udžbenika, saopćeno je danas iz ILH-a.