BiH
0

Gavran stigao na saslušanje u Tužilaštvo BiH

SRNA
Direktor Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Dušan Gavran priveden je u prostorije Tužilaštva BiH, gdje će ga saslušati postupajući tužilac.

Gavrana su priveli pripadnici policije, a nakon saslušanja tužilac će odrediti da li će mu odrediti pritvor ili će biti pušten da se brani sa slobode.

Gavran je pod istragom zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara ili drugog oblika koristi i krivotvorenje službene isprave.

Direktor BHMAC-a je pod istragom zbog aktivnosti u vezi sa poslovima deminiranja, te sumnje da je zloupotrebom službenog položaja ostvario nezakonitu imovinsku korist.

Policija je juče pretresla kuću i prostorije koje koristi osumnjičeni Gavran.

Iz BHMAC-a potvrdili su da su pripadnici Federalne uprave policije (FUP), po nalogu Tužilaštva BiH, juče izuzeli određenu dokumentaciju koja je i ranije bila predmet istrage.

Iz ovog centra saopšteno je da je Gavran još prije nekoliko mjeseci imao zakazan put u Zadar, gdje se održava Međunarodno savjetovanje zemalja koje imaju problem sa minama, te da zbog toga nije bio prisutan prilikom dolaska pripadnika FUP-a i Tužilaštva BiH u prostorije BHMAC-a.

Nakon obavještenja o dolasku pripadnika FUP-a i Tužilaštva BiH, Gavran se vratio u Sarajevo i stupio u kontakt sa Tužilaštvom BiH kako bi bio na raspolaganju za sva pitanja.