Okrugli sto u Brčkom
0

Gavran: Nemogućnost izvoza kao posljedica ulaska Hrvatske u EU

SRNA
Igor Gavran
Igor Gavran
Predstavnik Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran izjavio je danas u Brčkom da bi negativne posljedice ulaska Hrvatske u EU po BiH mogle da se ogledaju u nemogućnosti izvoza proizvoda životinjskog i biljnog porijekla.

Govoreći na Okruglom stolu o temi "Posljedice ulaska Republike Hrvatske u EU po BiH“, Gavran je istakao da je pozitivna strana članstva ove susjedne zemlje u Uniji mogućnost preseljenja njene proizvodnje u BiH, što može da znači novi razvoj i zapošljavanje.

Prema riječima gradonačelnika Brčkog Miroslava Gavrića, jedan od zaključaka okruglog stola, a ujedno i inicijativa, jeste da jedan od graničnih prelaza bude u Brčko distriktu.

"Ovo je važno zato što imamo veoma puno izvoznih kapaciteta, a i potencijale u željezničkom i riječnom saobraćaju", objasnio je Gavrić.

Nakon uvodnih obraćanja šefa Sekcije za politička i ekonomska pitanja Delegacije EU u BiH Jurgisa Vilcinskasa, predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragiše Mekića, Vanjskotrgovinske komore BiH, te zamjenika župana Vukovarsko-sremske županije Đorđa Ćurčića, organizovan je rad po grupama.

Raspravljalo se o proizvodnji hrane biljnog i životinjskog porijekla, te o metalnoj, hemijskoj, drvoprerađivačkoj i ostalim industrijama.

Učešće u današnjoj diskusiji uzeli su i predstavnici Direkcije za evropske integracije BiH, Kancelarije za veterinarstvo BiH, Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, Agencije za bezbjednost hrane, Instituta za standardizaciju BiH, Instituta za akreditovanje BiH kao i lokalni privrednici.

Najavljeno je da će sljedeći sastanak, s ciljem što bolje pripreme BiH pred ulazak Hrvatske u EU, biti organizovan za dva mjeseca u okviru Sajma privrede u Brčkom.