Predsjednik prijateljske zemlje
45

Gašparovič: Imate punu podršku Slovačke na putu u EU i NATO

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjednik Republike Slovačke Ivan Gašparovič doputovao je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini te se sastao sa članovima i predsjednikom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Radmanović se zahvalio Gašparoviču i Republici Slovačkoj za sve ono što su do sada uradili za Bosnu i Hercegovinu. Čelni ljudi dviju zemalja razgovarali su o bilateralnim odnosima, regionalnoj i evropskoj saradnji.

"Izražavam nadu da će posjeta slovačke delegacije biti korak dalje u dobroj saradnji, naročito u ekonomskoj", kazao je Radmanović.

Biznismeni i privrednici dviju zemalja susrest će se danas i sutra kako bi se razgovaralo o povećanju privredne saradnje između dviju zemalja. Radmanović je kazao kako je BiH imala podršku Slovačke na njenom putu prema EU.

"U Predsjedništvu smo osjetili iskrenost predsjednika Slovačke, osjetili smo pruženu ruku u ukupnom razvoju, a posebno prema Evropskoj uniji", kazao je predsjednik Predsjedništva BiH.

Gašparović je kazao kako je sa bh. političarima razgovarao o "prijatnim i neprijatnim pitanjima". "Neprijatni" razgovori odnosili su se na krizu u eurozoni i odgovornosti političara u prevazilaženju krize.

"Razgovarali smo i o budućnosti, daljnjoj međusobnoj saradnji i spremnosti Slovačke da BiH pomogne na njenom putu ka evropskim integracijama. Nadam se da će ova današnja posjeta ispuniti dva cilja, to su bolja ekonomsko-trgovinska saradnja i novi impuls za integracije BiH u EU i NATO", kazao je Gašparovič te dodao kako je i njegova zemlja imala težak put ka ovom cilju, ali i to da je konsenzus stranaka iz te zemlje bio presudan.

Gašparovič kaže kako je uvjeren da BiH 17 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma može preuzeti punu odgovornost za svoju budućnost.

"Uvjeren sam da BiH raspolaže svim potrebnim kapacitetima za to", dodao je predsjednik Slovačke.