BiH
0

Gaši dostupan medijima, ali ne i policiji

Sarajevo-x.com
Muhamed Ali Gaši
Muhamed Ali Gaši
Osumnjičeni za organizirani kriminal Muhamed Ali Gaši za kojim tragaju pripadnici Federalne uprave policije u saradnji sa kantonalnim Tužilaštvom i MUP-om KS, a koji je već nekoliko dana u bjekstvu, po svemu sudeći, dostupan je za većinu bh. medija, ali ne i za policiju.

Zajednička akcija Federalne uprave policije, kantonalnog Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo započela je prije dva dana na području KS, a do sada je uhapšeno sedam osoba osumnjičenih za organizirani kriminal.

Policija još uvijek traga za Muhamedom Alijem i Azizom Gašijem kao i za Mirsadom Krasnićem i Adnanom Alomerovićem. Spektakularna akcija privukla je mnogo pažnje, a iznenađujuća je činjenica da je Muhamed Ali Gaši dostupan za većinu bh. medija, ali ne i za policiju.

Tako se sinoć u dva navrata u centralnim informativnim emisijama Federalne televizije i NTV Hayat mogao poslušati razgovor sa traženim Gašijem tokom kojeg je ovaj optužio kantonalnog tužitelja Olega Čavku za ucjenu i bezrazložni napad.

"Ja nigdje ne bježim, ja sam u Sarajevu“, kazao je Muhamed Ali Gaši za Dnevnik Federalne televizije dodavši da je akcija Federalne uprave policije zapravo konstruisana akcija motivisana privatnim razlozima kantonalnog tužitelja.

Gaši je u razgovoru za FTV kazao da Oleg Čavka pokušava iznuditi novac od njega te da mu je on već davao određene svote novca i druge vrijedne stvari. Muhamed Ali je dodao kako za svoje tvrdnje ima i svjedoke te da će se predati, ali ne Olegu Čavki.

Prema pisanju današnjeg Dnevnog avaza Gaši je u toku jučerašnjeg dana pozvao i redakciju ovog lista i kazao kako mu kantonalno Tužilaštvo i Federalna uprava policije "svaka dva mjeseca prave spektakle, upadaju maskirani u kuću i maltretiraju ukućane“.

"Tužilac Oleg Čavka po svaku cijenu hoće da mi prikači neko krivično djelo, pa sada izmišlja nasilničko ponašanje, traži nekakve papire… Za njega su sada i ljudi koji rade u mojoj autopraonici pripadnici organiziranog kriminala“, kazao je Gaši za Dnevni avaz.

Čavka je u izjavi za NTV Hayat jučer kratko prokomentarisao Gašijeve optužbe rekavši da su smiješne. Na jučerašnjoj press konferenciju održanoj u povodu akcije Čavka je istakao da je hapšenje navedenih osoba rezultat višemjesečnih koordiniranih priprema, a u skladu s istragom protiv osumnjičenih koja je otvorena 31. decembra 2007.

Proteklih dana službenici policije obavili su i 11 pretresa u objektima koji pripadaju osumnjičenim te izuzeli niz predmeta koji će javnosti biti poznati nakon operativnih procedura.

"Za četiri osobe koje su u bjekstvu bit će raspisana potjernica", kazao je Čavka ne želeći dalje komentirati ovaj slučaj u, kako je rekao, "interesu istrage".