BiH
0

Gasalu i Kukavici ukinut pritvor

FENA
Sud BiH donio je danas rješenje kojim se usvajaju prijedlozi branioca za ukidanje pritvora optuženima Nisvetu Gasalu i Musajbu Kukavici, a istovremeno su im određene mjere zabrane.

Optužnica tereti Nisveta Gasala i Misajba Kukavicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćeno je iz Suda BiH.

Gasal i Kukavica ne smiju napuštati mjesta boravišta, bez prethodnog odobrenja Suda, osim ukoliko ga napuštaju da bi se pojavili pred Sudom ili po pozivu Tužilaštva. Privremeno su im oduzete putne isprave uz zabranu izdavanja novih. Zabranjeno je da koriste osobne karte za prelazak državne granice BiH i da mijenjaju mjesta boravišta i prebivališta bez prethodnog odobrenja Suda.

Dužni su, među ostalim, svakodnevno se dvaput javljati u PU Bugojno između 08.00 i 10.00 sati te između 19.00 i 21.00 sati. Zabranjeno im je kontaktiranje ili uplitanje, na bilo koji način, s osobama koje su svjedoci optužbe u ovom predmetu, kao i s eventualnim budućim svjedocima u predmetu. Ne smiju kontaktirati sa saučesnicima i pomagačima u izvršenju ovog krivičnog djela, kao i međusobno kontaktirati s drugim optuženima u ovom krivičnom predmetu.

Optuženi se će se pustiti na slobodu odmah nakon što predaju svoje pasoše, lične karte i vozačke dozvole, kao i bilo koje druge lične isprave.

Optuženi Nisvet Gasal i Musajb Kukavica se nalaze u pritvoru od 23. marta 2007. godine.