BiH
0

Gasal i ostali: Sud odobrio spajanje optužnica

Sarajevo-x.com
Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Davorin Jukić, prihvatilo je prijedlog za spajanje optužnice protiv Nisveta Gasala i Musajba Kukavice sa optužnicom protiv Enesa Handžića i Senada Dautovića. Prema ovoj odluci, sudit će im se zajedno.

Sva četvorica se smatraju odgovornim za zločine nad civilima Hrvatima u Bugojnu počinjene 1993. i 1994. godine, tokom sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH.

Gasal i Kukavica se terete da su od augusta 1993. do 19. marta 1994. godine u logoru na stadionu nogometnog kluba u Bugojnu “učinili, podstrekavali i pomagali nečovječno postupanje prema zatvorenicima”. Obojica su bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bugojno, a terete se kao upravnik logora i komandir obezbjeđenja logora u kojem je bilo oko 300 zarobljenih Hrvata.

Također se smatraju odgovornim jer su “dozvoljavali odvođenje zatvorenika na saslušanje i mučenje, nakon čega se nekima gubi svaki trag”.

I Enes Handžić i Senad Dautović, bivši pripadnici Armije BiH, terete se za odvođenje civila u logore, njihovo zlostavljanje, prisiljavanje na prinudni rad, pljačkanje imovine, ubistva i mučenja, “čime su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu”.

Obrazlažući odluku Sudskog vijeća, predsjedavajući Jukić je rekao da nema nikakvih smetnji za spajanje predmeta, te da neće biti moguće uložiti žalbu na ovu odluku.

Prijedlog za spajanje postupaka podnio je Senad Kreho, branilac Nisveta Gasala, navodeći da se “protiv sve četvorice na istom sudu vodi proces za navodna djela koja su učinili protiv istih oštećenih i to u istom vremenskom periodu i na istom prostoru”.

Sa prijedlogom su se složili Fadil Abaz i Refik Serdarević, branioci optuženih Musajba Kukavice i Senada Dautovića, kao i tužiteljica Slavica Terzić.

Prijedlogu i odluci se protivi jedino Fahrija Karkin, branilac Enesa Handžića, koji smatra da nisu ispunjeni svi zakonski uslovi za spajanje optužnica.

Za 6. februar 2008. godine zakazana je još jedna statusna konferencija, na kojoj bi se strane trebale dogovoriti o toku suđenja.