BiH
0

Gasal i Kukavica: Potvrđena optužnica

BIRN Justice Report
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Niseta Niske Gasala i Musajba Kukavice, optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Bugojna.

Zločini opisani u optužnici počinjeni su u toku 1993. i 1994. godine, u vrijeme oružanog sukoba između Armije BiH, čiji su pripadnici bili i optuženi, i Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Tužilaštvo BiH smatra da je Gasal bio upravnik logora formiranog na fudbalskom stadionu “Iskra” u Bugojnu, a Kukavica komandir obezbjeđenja logora.

Prema navodima optužnice, Gasal (rođen 1964) i Kukavica (1970) su u od septembra 1993. do marta 1994. godine bili odgovorni za funkcionisanje logora “Iskra”, u kojem je u nehumanim uslovima bilo zatočeno oko 300 Hrvata. Logorašima su bile uskraćene hrana i medicinska pomoć, boravili su u neuslovnim prostorijama, te bili prisiljavani na rad bilo u Bugojnu, bilo na linijama bojišnice, gdje su bili izloženi kao živi štit, pri čemu su neki smrtno stradali, a neki ranjeni.

Zatočenici su također vođeni u prostorije “BH banke” u Bugojnu, u kojoj je bila smještena Vojna policija, gdje su mučeni. U optužnici stoji da se više od 13 njih nije vratilo nakon što su odvedeni u banku, te da im se od tada gubi svaki trag.

Musajbu Kukavici se na teret stavlja da je često sam određivao koji zatočenici će ići na prinudne radove, i to čišćenje ulica i razne druge fizičke poslove u Bugojnu, ili na prve linije. Također je, smatra Tužilaštvo, Kukavica lično izvodio zatočenike i predavao ih drugim pripadnicima Armije BiH koji su ih fizički mučili.

Obojica se terete da su “kao nadređene i odgovorne osobe” propustili da preduzmu mjere koje bi spriječile i kaznile počinioce zločina nad civilima Bugojna.

U sklopu optužnice, Tužilaštvo je predložilo saslušanje 43 svjedoka, te uvid u više od 600 dokumenata i video i audio materijala.

U rezultatima istrage priloženi su dokumenti Ratnog predsjedništva općine Bugojno. Između ostalog, navode se dijelovi Odluke donesene 24. augusta 1993. godine kojom su kao “prostorije za privremeno zadržavanje građanskih i vojnih lica osuđenih ili zadržanih od strane nadležnih organa” određne prostorije pod tribinama stadiona “Iskra”.

Tužilaštvo je tokom istrage utvrdilo da je, i pored ove odluke, stadion “Iskra” bio korišten već od početka augusta kao mjesto zatočenja. Iz izjava svjedoka Tužilaštvo zaključuje da su sami zatočenici osposobljavali stadion koji je pretvoren u logor.

Svjedoci koje je Tužilaštvo saslušalo tokom istrage naveli su da je prvi upravnik logora bio izvjesni Mehmed Sadiković, koga je zamijenio Gasal.

“Stadion ‘Iskra’ je bio logor u pravom smislu te riječi. Bio je omeđen žicom i u logoru se nalazila osmatračnica, a na ulaznoj kapiji su bila stražarska mjesta”, navodi se u obrazloženju optužnice. “Zatočenici su bili smješteni u jednu veću i više manjih prostorija koje su se nalazile ispod tribina stadiona. Komandir straže i stražari su imali svoje prostorije... dok je kancelarija upravnika bila u blizini logora u stambenoj zgradi.”

Zatočenici u logoru su bili civili i pripadnici HVO-a, ali u vrijeme na koje se odnosi optužnica nisu bili aktivna vojna lica te se smatraju civilima, obrazložilo je Tužilaštvo.

Gasal i Kukavica uhapšeni su u martu i aprilu ove godine. Odlukom Suda BiH 19. septembra im je produžen pritvor “do okončanja glavnog pretresa”, koji može trajati najduže tri godine.

U pritvoru se još uvijek nalaze Enes Handžić i Senad Dautović, također osumnjičeni za zločine u Bugojnu.