Sarajevogas
0

Gas iz Srbije stiže u subotu ujutro

Sarajevo-x.com
Preduzeće Sarajevogas dobilo je danas u 17.30 obavijest od isporučioca BH Gasa da je počelo zapunjavanje gasnog sistema od Zvornika do Sarajeva.

Očekuje da će ovaj proces biti završen tokom noći.

"Nakon ovog, u jutarnjim satima, prema procedurama počećemo sa puštanjem gasa u gasni sistem Kantona Sarajevo prema tehničko-tehnološkim mogućnostima mreže, vodeći računa prije svega o bezbjednosti građana i gasnog sistema u cijelini.

S obzirom na ograničenu količinu isporuke gasa od 19.000 Sm³/sat, prioritet u snabdijevanju prirodnim gasom imat će individualni korisnici (domaćinstva), saopćeno je.

KJKP Sarajevogas u potpunosti je spreman za prihvat gasa i cijeli ovaj proces vodi prema usvojenom ''Planu i programu postupaka za ponovnu isporuku gasa u Kantonu Sarajevo'' uz punu angažiranost svih naših kapaciteta i resursa.

Naše korisnike, od kojih očekujemo punu saradnju, uredno ćemo informisati i dati upute o neophodnim mjerama koje moraju poduzeti korisnici kako bi se ovaj izuzetno složeni tehnički proces uspješno i bezbjedno dovršio", saopćila je Služba za odnose s javnošću preduzeća Sarajevogas.

Podsjećamo, u BiH je večeras počeo da stiže plin iz Srbije, izjavio je direktor 'Sarajevogasa' iz Istočnog Sarajeva, Slavo Krajišnik. 'Riječ je o 20.000 kubnih metara ovog energenta na sat. To je pomoć iz količina koje ima Srbija i usmjerena je prema Sarajevu' , rekao je Krajišnik. Istakao je i da u Zvorniku ostaje oko 1000 kubnih metra plina na sat za podmirenje osnovnih potreba, a ostatak koji stiže u toku noći biće isporučen Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Prema Krajišniku, ovakva isporuka biće nastavljena dok se ne normalizira dotok plina iz Rusije i Ukrajine.