Britanski mediji
0

Ganićevo hapšenje je političko pitanje

SRNA
Ejup Ganić (Foto: AP)
Ejup Ganić (Foto: AP)
Slučaj hapšenja i zadržavanja u pritvoru bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića je političko pitanje, piše britanski dnevnik "Guardian".

List ističe da je zahtjev za izručenje uputila Srbija zbog ubistava vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, dok je sama BiH danas i dalje duboko etnički podijeljena.

"Guardian" prenoseći oprečna  regovanja   iz Sarajeva i Banje Luke na mogućnost da Velika Britanija izruči Ganića Srbiji, navodi da je bivši član ratnog Predsjedništva BiH uhapšen istog dana kada je pred sudom u Hagu počeo sudski proces Radovanu Karadžiću,  prvom predsjedniku Republike Srpske. 

Na naslovnoj strani drugog britanskog dnevnika "Daily Telegraph" nalazi se fotografija Diane Jenkins ili Sanele Ćatić, izbjeglice iz Sarajeva, koja je dala 300.000  funti da bi   Ganić bio pušten iz pritvora.

"Telegraph" prenosi da je Diana Jenkins, iako nikada nije srela Ganića, osjetila potrebu da nešto učini za njega. 

Ganić je 1. marta uhapšen u Londonu na zahtjev Srbije koja ga je optužila za zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Viši sud u Londonu jučer je odlučio da pusti Ganića  na uslovnu slobodu, uz striktne uslove. Ganić će u narednom periodu boraviti na adresi u centru Londona, morat će redovno da se javlja policiji i preko noći neće smjeti izlaziti iz objekta u kojem boravi.