BiH
128

Ganić primio odlikovanje hrvatskog predsjednika: Srbija glavni problem Balkana

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Među dobitnicima državnih odlikovanja predsjednika Ive Josipovića na Pantovčaku danas je bio i akademik Ejup Ganić koji je nakon dodjele osudio pravo Srbije na nadležnost za ratne zločine na prostorima drugih, susjednih republika. Ganić je kazao kako Srbi nisu loš narod, ali su konstantno pretplaćeni na loše liderstvo.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ejup Ganić je, nakon dodjele istaknuo, između ostaloga, važnost Hrvatske za Bosnu i Hercegovinu, jer dvije zemlje dijele preko hiljadu kilometara granice, jer su Hrvati u BiH konstitutivni narod, a bošnjačka zajednica u Hrvatskoj jaka.

Kazao je kako mu darovano odlikovanje "Red kneza Branimira s ogrlicom", s obzirom na dodatnu prometnu i ekonomsku povezanost dviju zemalja, znači puno.

"Želim ovoj državi daljnji napredak. Turbulencije koje su nekada bile između nas su nestale, mi se razvijamo i slijedimo Hrvatsku koja je već u Evropskoj uniji. Lijepo se osjećam u Zagrebu", kazao je Ganić.

Na pitanje da prokomentira ponovno aktualni slučaj hrvatskog branitelja Veljka Marića koji je 2010. uhapšen u Srbiji, a u sličnoj situaciji sa srbijanskim vlastima našao sa i sam Ejup Ganić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Na proširenje jurisdikcije za suđenja zbog događanja u ratu koju je Srbija zakonom na se preuzela, Ganić je kazao:

"Nažalost, Srbija je i dalje glavni problem Balkana. Ta zemlja bi trebala prihvatiti neke zajedničke evropske vrijednosti. Oni su izmislili nekakav zakon po kojemu oni mogu da sude svakom ko je živio na teritoriju bivše Jugoslavije. Oni nisu nasljednici Jugoslavije, oni su rušitelji Jugoslavije."

Ganić je kazao kako Srbija mora izmijeniti ovaj zakon o proširenoj jurisdikciji ako želi razmišljati o Evropi. Kazao je kako je Srbija formalno prihvatila Daytonski sporazum i mir na bivšoj teritoriji, ali da i dalje "ima devizu da gdje su god Srbi manjina u nekoj državi, oni treba da ruše tu državu".

"Nažalost, djelomično je i Pravoslavna crkva u tom programu", izjavio je Ganić i dodao kako BiH, Hrvatska i EU trebaju pomoći Srbiji i usmjeriti srbijansko rukovodstvo prema Evropi.

Ganić je kazao kako se ne osjeća sigurnim otputovati u Srbiju, te kako ni Haaški sud, ni londonski ni domaći sudovi nisu protiv njega pokrenuli nikakvu optužnicu.

"Međutim, svi oni koji su branili BiH su na listi Srbije kao potencijalni zločinci, prema tome svako ko je branio BiH se ne osjeća slobodnim putovati u Srbiju. Oni su došli u BiH, okupirali dio BiH, htjeli su da promijene vladu i da mi, Bošnjaci, pravimo zapadnu granicu tzv. Velike Srbije. Mi smo to odbili", kazao je Ganić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Podržao je hrvatski zahtjev za ukidanjem zakona u Srbiji kojim je jurisdikcija za ratne zločine proširena, te kazao ka BiH ima isti zahtjev.

"Taj zakon je ne samo protiv Hrvata, nego protiv Albanaca, protiv Crnogoraca, Makedonaca, protiv svih onih koji nisu prihvatili Miloševićev režim", zaključio je Ejup Ganić.