Nakon zelenog svjetla EU Srbiji
0

Ganić: Neodgovoran i loš komšija usmjeren prema dobrom društvu

Piše: J. Hadžiahmetović
Nakon što je Evropsko vijeće odlučilo Srbiji dodijeliti status kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, bh. političari su pozdravili ovakvu odluku u nadi da će ona doprinijeti dobrosusjedskim odnosima.

Profesor Ejup Ganić podržava odluku Evropskog vijeća kojom je, kako kaže, Srbija okrenuta putu prema Evropi.

"Kada imate neodgovornog i lošeg komšiju, onda je bolje da ga usmjeravaju prema dobrom društvu nego da bude izolovan. Ja se nadam da će proevropske snage dobiti na važnosti i da će se odnos prema BiH poboljšati u smislu da će se oni obračunati sa nosiocioma genocidne politike u Srbiji", kazao je Ejup Ganić za portal Sarajevo-x.com

I lider SDA Sulejman Tihić također pozdravlja odluku prema kojoj je Srbija dobila status kandidata za punopravno članostvo u EU:

"Srbija je ostvarila napredak u ispunjavanju svih uvjeta, posebno kada se govori o sporazumu sa Kosovom. Za razliku od Bosne i Hercegovine, Srbija je jednostavnija država i lakše je postići konsensuz", kaže Tihić.

Izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić kaže kako je odluka Evropskog vijeća jedan mali korak Srbije prema naprijed.

"Ono što svi znamo na osnovu iskustva sa Makedonijom i Hrvatskom je to da je datum pregovora jedino što je bitno. Makedonija godinama čeka na taj datum dobijanja pregovora, iako ima status kandidata toliko dugo. Kad je Hrvatska dobila datum pregovora, onda su počeli konkretni razgovori o konkretnim poglavljima i to je mijenjalo situaciju u vezi sa zakonima i ljudskim pravima", kaže Nataša Kandić u razgovoru za Sarajevo-x.com.

Kandićeva je napravila paralelu između Hrvatske i Srbije, odnosno hapšenja generala Ante Gotovine i Kosova.

"Uslov za status kandidata u slučaju Hrvatske je bilo hapšenje generala Ante Gotovine. U Srbiji se to odnosilo na situaciju s Kosovom. Rekla bih da tu ima pomaka i da mi kao rezultat dodjele statusa kanditata imamo zaoštravanje odnosa sa Srbima na sjeveru Mitrovice, što pokazuje da se tu mora hitno reagovati, jer Srbi i dalje ostaju mimo institucija Kosova", kaže Kandić te dodaje kako bi sljedeći korak EU trebao biti usmjeren prema Bosni i Hercegovini.