BiH
89

Galski druid Panoramix s djecom iz Sarajeva pravio čarobni napitak mira

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sarajevo je danas posjetio čarobnjak Panoramixa iz popularnog filma "Asterix i Obelix" koji s djecom prikupljao povrće za čarobni napitak na pijaci Markale. Riječ je o "magičnom napitku mira", odnosno supi koja je napravljena u okviru projekta "Četiri dimenzije mira".

Galski druid i članovi francuske asocijacije Attacafa došli su u Sarajevo kako bi pripremili ovaj "čarobni napitak", a pomogli su im mališani Tajra Hrustemović, Naila Latifović, Sami Zirdum i Tarik Ismail koji su imenovani za dječije ambasadora mira tokom nedavno završenog 12. Kid's Festivala.

"Projekt je okončan onako kako smo i zamislili. Panoramix je s djecom animirao ljude da im doniraju povrće i građani Sarajeva su zaista bili susretljivi i poklonili potrebne namirnice. Djeca su donosila sastojke, a francuski glumac Didier Dubois, koji je glumio Panaromixa, je pravio 'čarobni napitak'. Nakon što je bio završen svi smo ga simbolično degustirali. Djeca su također učestvovala u radijskom programu putem kojeg su razgovarala sa francuskom djecom iz Lillea", rekla nam je Nermina Halkić iz Francuskog instituta.

U aktivnostima su učestvovali i poznati bh. glumci koji su ostvarili uspješne karijere u svojoj domovini i Francuskoj, a donatori povrća upisani su u Knjigu mira u znak zahvalnosti što su pomogli ovom značajnom projektu.

Projekt realizira Francuski institut uz podršku UN zajedničkog UN projekta "Dijalog za budućnost".