BiH
21

Galijašević čeka izricanje mjere pritvora, vanredna situacija u Gradskoj upravi Bihaća

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević, kojem se na teret stavlja da je tražio i primio mito od jednog privrednika iz Bihaća, u Općinskom sudu u Bihaću i dalje čeka izricanje mjere pritvora ili zabrane.

Gotovo cijeli dan Galijašević i njegov savjetnik Smail Toromanović proveli su danas u Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću. Od 10:00 sati trajalo je saslušanje u Tužilaštvu, da bi tek u kasnim poslijepodnevnim satima bili sprovedeni u općinski sud kako bi im bila izrečena mjera pritvora ili zabrane.

Prema nezvaničnim informacijama, odluka bi trebala biti donesena večeras do 22:00 sata.

U međuvremenu, Gradska uprava Bihaća trenutno je bez kormila i u dosta specifičnoj situaciji, budući da se postavlja pitanje ko ima pravo mijenjati Galijaševića na gradonačelničkoj funkciji.

"Ja imam rješenje od 13. juna ove godine kojim je gradonačelnik ovlastio savjetnika Smaila Toromanovića da zamjenjuje gradonačelnika Grada Bihaća u vrijeme njegove privremene odsutnosti ili spriječenosti. Meni nije poznato da li je gospodin Galijašević još nekom izdao ovakvo rješenje", kaže Roman Jurić, predsjedavajući Gradskog vijeća Bihaća.

No, s obzirom na to da je i Toromanović uhapšen u jučerašnjoj akciji, situacija je i dalje poprilično nejasna, a Galijašević je, prema svemu sudeći, i dalje na čelu grada sa svim zakonskim ovlastima da potpisuje akte.

I u OO SDA Bihać, čiji je Galijašević visokopozicionirani član, vlada vanredna situacija. Svi su zatečeni ovakvim razvojem događaja. Ipak, još ne žele ništa javno komentarisati prije sutrašnje vanredne sjednice Izvršnog odbora SDA Bihać, na kojoj će se raspravljati o novonastaloj situaciji.

Naime, SDA se mora izjasniti po ovom pitanju budući da je Galijašević njen kandidat za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima.

Prema uputstvu o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti Centralne izborne komisije BiH, podnošenje kandidatskih lista počinje već od naredne sedmice, tačnije od 22. juna i traje do 04. jula, dok konačna ovjera traje do 29. jula, tako da bi SDA Bihać trebala biti veoma brza sa predstavljanjem, najvjerovatnije, novog imena za gradonačelničku poziciju.

Za sada nema nikakvih naznaka ko bi to mogao biti.