BiH
36

Galerija 11/07/95 obilježila godinu čuvanja sjećanja na genocid

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Memorijalna Galerija 11/07/95 obilježila je danas prvu godinu svog postojanja, kao i godinu čuvanja sjećanja na genocid u Srebrenici, javlja agencija Anadolija.

Prema ideji i konceptu bosanskohercegovačkog fotografa Tarika Samaraha, te na inicijativu turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) finansirala je projekat otvorenja galerije. Galerija je otvorena 12. jula prošle godine, dan nakon obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, kako bi simbolično bilo ukazano da sjećanje na žrtve ne smije biti ukopano sa njihovim tijelima.

"Otvorena 17 godina nakon genocida u Srebrenici, Galerija je zamišljena kao mjesto kontinuiranog spomena nevino stradalih Srebreničana i istovremeno mjesto podizanje glasa protiv svih oblika nasilja u svijetu. Namjena je bila šutnjom i tišinom odati počast žrtvama na dan ukopa, a već naredni dan otvoriti vrata posjetiteljima i na taj način biti dio kontinuiranog procesa stvaranja sjećanja", kazao je direktor galerije Tarik Samarah.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović istakao je da je "galerija direktno naslonjena na Memorijalni centar u Potočarima", te da je ideja Tarika Samaraha da jednog dana materijale i dokaze preseli u Potočare.

"Ova Galerija je produžena ruka Memorijalnog centra u Potočarima. Iz ove galerije, ljudi koji je posjete, dolaze u Memorijalni centar da bi čuli istinu. Memorijalni centar i ova Galerija treba da budu mjesto sjećanja, a istovremeno i mjesto opomene. Da se zlo koje se dogodilo na ovim prostorima nikad nikome ne ponovi", rekao je Smajlović.

Na obilježavanju godišnjice prikazan je i film Srebrenica Memorial, autora Lesiea Woodheada i Muhameda Mujkića. U izjavi za agenciju Anadolija, Mujkić je pojasnio da je film nastao od njegovog ranijeg uratka naslova "Marš smrti" koji je svjetsku premijeru doživio 2004. godine u zgradi Ujedinjenih nacija (UN), te Woodheadovog filma "Krik iz groba".

Svjetski priznati fotograf Ron Haviv, koji je zabilježio kadrove brojnih sukoba širom svijeta, ali i one na prostorima bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine tokom proteklog rata, posjetio je galeriju na njenu godišnjicu. Kako je i sam 1995. godine fotografisao ljude koji su izlazili iz Srebrenice, istakao je da su fotografije u galeriji veoma impresivne.

"Galerija je zaista impresivna, ovdje se čovjek osjeća skrhano. Mislim da je to pravi osjećaj koji treba da pogodi nekoga kada je riječ o onome što se desilo u Srebrenici. Ti događaji su bili strašni i katastrofalni, a mislim da ova galerija doprinosi sjećanju na njih", izjavio je Haviv za AA.

Obilježavanju prve godišnjice Galerije 11/07/95 prisustvovali su brojni prijatelji galerije iz javnog, kulturnog i umjetničkog života BiH.