Priznao krivicu za ratni zločin
0

Gajić zaklao vojnika ARBiH i dobio sedam godina zatvora

Sarajevo-x.com
Sud BiH je osudio Pavla Gajića na sedam godina zatvora zbog ubistva zarobljenog pripadnika Armije BiH (ABiH) na području Bihaća, javlja BIRN - Justice Report.

Presudu je Sud BiH izrekao nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Gajić postigao s Tužilaštvom BiH.

Gajić je priznao da je kao pripadnik Izviđačko-diverzantskog odreda “Orlovi Grmeča” Vojske Republike Srpske (VRS) u novembru 1994. godine u naselju Sokolac (općina Bihać) bajonetom usmrtio zarobljenog pripadnika ABiH.

Sporazumom je predloženo da kazna zatvora bude između pet i osam godina.

Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je Gajiću izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina jer je ubistvo počinjeno na “svirep i brutalan način”.

“Videodokumentacija i iskazi svjedoka potvrđuju da je 24. novembra 1994. godine optuženi Pavle Gajić usmrtio zarobljenog pripadnika Petog korpusa ABiH Nedžada Dizdarevića provlačeći nož-bajonet preko njegovog grla. Sud je utvrdio da je ubistvo počinjeno s direktnim umišljajem, nad vidno uplašenim ratnim zarobljenikom”, rekla je Jesenković.

Sud je prilikom odlučivanja o visini kazne od olakšavajućih okolnosti cijenio invalidnost optuženog, nezaposlenost, porodične prilike, te njegovo priznanje krivnje i izvinjenje upućeno porodici oštećenog.

“Gajić je pokazao da se iskreno kaje i da se suočio sa onim što je počinio. Prihvatio je odgovornost prema porodici oštećenog i društvu. Samim tim Gajić je započeo sopstvenu rehabilitaciju, što svakako pomaže u procesu integrisanja optuženog u društvo, a što i jeste svrha kažnjavanja”, obrazložila je predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Presudom je Gajić oslobođen obaveze da nadoknadi troškove postupka, a oštećeni su sa imovinskopravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

Vrijeme koje je Pavle Gajić proveo u pritvoru, od 29. decembra 2010. godine, bit će uračunato u izrečenu kaznu zatvora. Gajiću je produžen pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, ali ne na izrečenu visinu kazne.