BiH
1

Gadaffi: Bosni i Hercegovini uskoro status najpovlaštenije države u Libiji

NINA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić, koji predvodi bh. delegaciju u službenoj posjeti Narodnoj Republici Libijskoj Džamahiriji, prisustvovao je godišnjoj skupštini Generalnog narodnog kongresa kojem se obratio lider Muammar el Gadaffi, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Nakon ceremonije Gadaffi je u prijateljskom razgovoru s predsjedavajućim Terzićem izrazio zadovoljstvo posjetom delegacije Bosne i Hercegovine, naglasivši podršku njegove zemlje namjerama BiH za potpuno uključenje u evropske i euroatlantske integracije. Sugovornici su se složili da je neophodno da raniji, iznimno dobri odnosi Libije s bivšom SFRJ budu preneseni i na BiH.

Pukovnik Gadaffi je potvrdio i spremnost da Bosna i Hercegovina dobije status najpovlaštenije države u Libijskoj Džamahiriji, što će bitno utjecati na poboljšanje trgovinskih odnosa i izlazak bh. kompanija na libijsko tržište.

Predsjedavajući Terzić se zahvalio na dosadašnjoj pomoći Libije našoj zemlji i istaknuo spremnost BiH da preko Libijske Džamahirije izađe na sva tržišta afričkog kontinenta. On je potvrdio spremnost i zainteresiranost BiH da nastavi i intenzivira saradnju s Libijskom Džamahirijom na obostrano zadovoljstvo.

Terzić se danas susreo i s sekretarom Svenarodnog odbora Velike Libijske Džamahirije Shukrijom Muhammadom Ghanimom na čiji je poziv delegacija BiH doputovala u Libiju.

Premijer Ghanim je istaknuo zadovoljstvo činjenicom što je posjeta predsjedavajućeg Terzića i Vijeća ministara došla u pravo vrijeme, te potvrdio da njegova zemlja sada otvara velike projekte razvoja Libijske Džamahirije u kojem ima mjesta i za bosanskohercegovačka ulaganja.

Dogovoreno je da će u idućem razdoblju ekonomska saradnja dostići nivo prijateljskih odnosa u političkom smislu. U tom kontekstu dogovoreno je i da će se za idući susret delegacija dviju zemalja pripremiti okvirni sporazum o ukupnoj saradnji, kao i sporazum o zaštiti investicija, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koji će stvoriti pravni okvir za intenziviranje ekonomske saradnje.

Konstatirano je da su konkretne mogućnosti investiranja i povratka bosanskohercegovačkih firmi na tržište Libijske Džamahirije u oblastima građevinarstva, telekomunikacija, iskorištavanja hidropotencijala, poljoprivrede i posebno stanogradnje.

U tom smislu će agencija za strano investiranje, koja djeluje pri vladi Libijske Džamahirije, napraviti posebnu analizu mogućnosti uključenje bosanskohercegovačkih kompanija na ovo tržište.

Sugovornici su se složili da Bosna i Hercegovina može omogućiti Libiji ulazak na evropsko tržište, što bi mogao biti dodatni motiv za investiranje libijskih poduzeća u BiH. Istovremeno, potvrđeno je da Libijska Džamahirija može otvoriti vrata BiH za cijelo afričko tržište.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić je izrazio veliko zadovoljstvo gostoprimstvom i mogućnostima saradnje te pozvao premijera Libijske Džamahirije Shukriju Muhammada Ghanima da posjeti BiH, što je libijski premijer sa zadovoljstvom prihvatio.