BiH
0

FZZZ: U Tuzli nedostaje magistara farmacije, a u Goraždu psihologa

FENA
Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, u pojedinim kantonima uočava se veliki broj nezaposlenih određenih zanimanja, dok ih u drugim kantonima nema, gdje je izražena potreba za tim zanimanjima, što ukazuje na slabu pokretljivost radne snage.

Jedan od razloga jeste što nema finansijskog podsticaja pa osobe koje se i žele zaposliti u drugoj općini nemaju novca za bar privremeno rješavanje prostora za život i drugih troškova.

Može se postaviti i pitanje inertnosti, kažu u tom zavodu, posebno za osobe s visokom stručnom spremom koje ponuđenim ličnim primanjem mogu pokriti te troškove. Primjer je nedostatak magistara farmacije u Tuzli, nedostatak psihologa u Goraždu i dr.

Zapošljavanje osoba s visokom i višom stručnom spremom jeste problem, ali kantonalne službe redovno imaju programe poticaja zapošljavanja osoba te spreme tako da ta populacija najbrže dolazi do zaposlenja.

Na evidenciji nezaposlenih u FBiH, prema podacima ovog zavoda, čine 1,92 posto VSS i 1,35 posto VŠS.

Pravnici, ekonomisti jesu najbrojnija zanimanja u pojedinim kantonima, ali su ta zanimanja i najviše tražena. Poslodavci po zakonu nemaju obavezu dostavljati svoje potrebe za radnom snagom biroima za zapošljavanje, pa biroi imaju podatke samo o broju direktnih posredovanja. Međutim, svakodnevno prelistavajući dnevnu štampu, moguće je utvrditi da je najveća potražnja upravo za tim zanimanjima.

Istovremeno, osobe sa srednjom stručnom spremom (22,27 posto) kao i KV radnici teže su zapošljiva skupina. U Unsko-sanskom kantonu na evidencijama nezaposlenih je 1.369 ekonomskih tehničara i 2.240 prodavača.

Kantonalne službe za zapošljavanje dostavljaju podatke institucijama koje kreiraju upisnu politiku, a neke kantonalne službe su išle i direktno na teren i informirale učenike u školama. Tu praksu redovno provode službe u Zenici i u Travniku.

Tuzlanski, Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski kanton kao i ranije imaju najveći procent nezaposlenosti.