BiH
9

FUP provodi istragu protiv "Euromedicala" zbog ilegalnog iznošenja embrija iz BiH

Piše: E. G.
Euromedical na Čengić Vili
Euromedical na Čengić Vili
Federalna uprava policije već nekoliko mjeseci provodi istragu protiv firme "Euromedical" koja se bavi pružanjem medicinskih usluga, a čije je sjedište u Sarajevu, potvrđeno je za Klix.ba u FUP-u.

Međutim, u Federalnoj upravi policije nisu mogli kazati danas na šta se tačno istraga odnosi, odnosno u vezi kojeg je krivičnog djela. Prema nezvaničnim informacijama, "Euromedical" je navodno nelegalno iz BiH iznosio jajne ćelije i embrije.

Službenici FUP-a su u sklopu istrage razgovarali sa prim. dr. Fahrudinom Kulenovićem, predsjednikom Ljekarske komore Kantona Sarajevo, još u decembru, kao i sa nekima od pacijenata koji su koristili usluge "Euromedicala".

"'Euromedical' ima važeću licencu za obavljanje prakse i članovi su naše komore, ali ja protiv njih sada nemam nikakvu prijavu u etičkom smislu", kazao je Kulenović za Klix.ba.

Pod pretpostavkom da je "Euromedical" zaista iznosio jajne ćelije i embrije van BiH na način kako se to sumnja, onda se radi o nečemu što nije legalno.

"Takvo što se može eventualno uraditi uz pristanak svih strana koje učestvuju u toj nekoj vrsti ugovora i uz etičku saglasnost Ljekarske komore. Dakle, upitna je ta etička saglasnost, a mi imamo diskreciono pravo da procijenimo svaki medicinski projekt i svako istraživanje, koliko je ono etično. Za laike recimo, nekad može biti čudno i smiješno da neko postavlja pitanje etičnosti nekog istraživanja, ali medicinska etika je, pogotovo kada se radi o bioetici gdje i ovaj slučaj spada, jako osjetljiva", kaže Kulenović.

Osim etične saglasnosti, potrebno je obezbijediti i brojne druge kod državnih institucija da bi se ovakav sadržaj mogao transportirati preko granice.

"U ovom konkretnom slučaju ako se to desilo, onda je 'Euromedical' već kriv, što se nas tiče, jer etičku saglasnost nemaju, a pravosuđe će kazati svoje", kaže Kulenović.

Ukoliko istraga potvrdi da su navodi tačni, "Euromedicalu" će biti izrečena disciplinska mjera što se Ljekarske komore tiče, ali se ne može predvidjeti šta će se tačno desiti.

Euromedical je firma čiji su vlasnici državljani Turske, a u njoj radi i veliki broj ljekara iz te države, sudeći prema onome što se može vidjeti na njihovoj web-stranici.

"Inače je poprilična invazija zdravstvenih privatnika koji dolazi iz drugih zemalja u BiH. Mada, ja mislim da im ovo područje nije interesantno zbog niskog standarda i zarada, ali možda smo im upravo zbog ovakvih stvari interesantni, zbog toga treba dobro otvoriti oči", mišljenja je Kulenović.

Telefonska linija "Euromedicala" je u kvaru tako da danas nije bilo moguće stupiti s njima u kontakt, a firma se navodno seli ovih dana u druge prostorije.