BiH
0

FUP: Proračunska sredstva smo trošili transparentno

FENA
Federalna uprava policije (FUP) negirala je danas navode pojedinih dnevnih novina da je nezakonito trošila proračunska sredstva prilikom nabavke uniformi za svoje pripadnike.

Iz FUP-a su saopćili kako je uprava ove policije svojim očitovanjem na nacrt Izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja Uredu za reviziju institucija Federacije BiH obrazložila način postupanja u trošenju javnih sredstava, za koje Ured smatra da dijelom nisu dosljedno provedeni propisi iz oblasti finansijskog poslovanja.

U Upravi tvrde kako je iz obrazloženja vidljivo da je Federalna uprava policije prilikom trošenja javnih sredstava poslovala u potpunosti transparentno, a da je razlog negativnog izvješća Ureda za reviziju rezultirao faktorima koji su izvan domena rada FUP-a.

Naime, iz FUP-a pojašnjavaju kako je riječ o nabavci uniformi za specijalne namjene. Ona se po Zakonu o javnim nabavkama BiH vrši u skladu sa članom 5. koji posebno definira način nabavke vojne i policijske opreme te namjenskih materijala.

Stoga je Federalna uprava policije sredstva proračunskih obveznika trošila transparentno i za potrebe koje će građanima naše zemlje povećati sigurnost, navodi se u saopćenju Federalne uprave policije.