Nakon verbalnog duela s Ramom
0

FUP priznao propuste u obezbjeđenju Dodika

SRNA
Ramo Dodiku: RS je genocidna tvorevina
Ramo Dodiku: RS je genocidna tvorevina
Unutrašnjom istragom u Federalnoj upravi policije o propustima u obezbjeđenju predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika nakon sastanka sa liderima drugih partija 15. septembra ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu detektovano je više razloga koji su doveli do propusta i, između ostalog, utvrđena odgovornost pojedinaca u Sektoru uniformisane policije, saopšteno je iz federalnog MUP-a.

U pismenom izvještaju koji je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač 22. septembra dostavio ministru unutrašnjih poslova FBiH Predragu Kurtešu navodi se da je propust rukovodnog policijskog službenika u Sektoru uniformisane policije okvalifikovan kao "teža povreda radne dužnosti".

U saopštenju se podsjeća da je Jedinica za profesionalne standarde pozicionirana u Federalnoj upravi policije, pokrenula unutrašnju istragu o ovom događaju 16. septembra po usmenom nalogu direktora Federalne uprave policije. 

Podsjetivši da direktor Federalne uprave policije o incidentu nije informisao ministra, te da javnosti nije bilo ustupljeno bilo kakvo saopštenje kako o samom događaju, tako ni daljem postupanju, iz federalnog MUP-a ističe da je upravo zbog tog neprofesionalnog i netransparentnog odnosa Federalne uprave policije prva zvanična reakcija MUP-a uslijedila iz Kabineta ministra, tek 19. septembra, što je u dijelu javnosti, sasvim opravdano, ocijenjeno kao evidentno kašnjenje. 

"Ovakav odnos Federalne uprave policije prema javnosti, kao i čelnom čovjeku Ministarstva smatramo nedopustivim, posebno imajući u vidu interes javnosti zbog mogućih političkih implikacija koje je sam događaj mogao da proizvede", ističe se u saopštenju. 

Kompletna situacija, navodi iz federalnog MUP-a, pokušava se opravdati nedorečenostima unutar teksta Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima FBiH, te činjenicom da po Zakonu o policijskim službenicima FBiH ministar nije ovlašten da zatraži pokretanje istrage. 

"Procjenjujemo neodrživim da se ministru ospori ova vrsta inicijative", navodi se u saopštenju i "obećava" da se resorni ministar ubuduće neće ustručavati da pokrene inicijativu uvijek kada procjeni da je to potrebno, kao što je bilo i u ovom slučaju. Iz federalnog MUP-a najavljuju da će ministar unutrašnjih poslova, s obzirom na ovlašćenja koja mu pripadaju, odmah pokrenuti zakonom predviđene procedure s ciljem revizije i inoviranja ukupne zakonske regulative koja uređuje oblast unutrašnjih poslova u FBiH. 
"Cilj ovih aktivnosti je dalje jačanje nezavisnosti i samostalnosti policije u operativnom radu i postupanju, ali i precizno definisanje instrumenata kojima će u potpunosti biti zaštićen društveni interes kroz civilnu kontrolu nad radom policije, i institucionalno povećana odgovornost svih aktera", ističe se u saopštenju. 

Izvjesni prolaznik Ramo Mehmedović prišao je nakon sastanka predsjedniku Republike Srpske i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, uputivši mu provokacije da je "predsjednik takozvane Republike Srpske - genocidne tvorevine". Incident se dogodio nakon Dodikovog izlaska iz sjedišta SDP-a, prilikom davanja izjava novinarima. Sjedište SDP-a obezbjeđivali su tokom skupa pripadnici federalne Uprave policije.