BiH
0

FUP iz KPZ-a Mostar izuzeo dokumentaciju u vezi sa bijegom Ilijaševića

SRNA
Foto: Željko Miličević
Foto: Željko Miličević
Pripadnici Federalne uprave policije izuzeli su iz Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru dokumentaciju vezanu za bijeg Dominika Ilijaševića zvanog Como, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Pretres je izvršen danas na zahtjev Tužilaštva BiH s ciljem izuzimanja dokumentacije koja se odnosi na izdržavanje zatvorske kazne Ilijaševića, prenosi Birn.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da je tokom ovog pretresa policija izuzela određenu dokumenaciju, te da je pretres zavšen.

"Nakon izuzimanja i pregleda dokumentacije, Tužilaštvo BiH i policijske agencije nastaviće aktivnosti na utvrđivanju odgovornosti lica koja su omogućila bijeg ovog osuđenika tokom zatvorskog dopusta", rekao je Grušbešić.

On je dodao da je policija i ranije dolazila u Kazneno-popravni zavod Mostar da bi uzela potrebnu dokumentaciju, ali da im direktor ove ustanove Romeo Zelenika nije htio dati ta dokumenta.

Iz Tužilaštva BiH navode da je bijeg Ilijaševića ugrozio porodice žrtava ratnih zločina, ali i da se bjekstvo negativno odrazilo na sigurnosnu situaciju i odnose između BiH i regiona.

"Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama i u saradnji sa Državnim tužilaštvom Hrvatske, preduzima aktivnosti da se ovaj osuđenik uputi na izdržavanje zatvorske kazne, te da se procesuira i kazni za bjekstvo", navode iz Tužilaštva BiH.

Iz Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru nisu mogli reći ništa o pretresu i izuzetim dokumentima.

Ilijašević, bivši pripadnik Jedinice za posebne namjene "Maturice" Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), osuđen je za zločine nad stanovništvom opština Vareš i Kiseljak, uključujući ubistva počinjena u selu Stupni Do.

On se 24. septembra nije vratio sa dopusta u zatvor, a nakon što je potvrđeno da je u Hrvatskoj, BiH je zatražila izvršenje sankcije u skladu sa sporazumom koji imaju ove dvije zemlje.