BiH
1

FUP i MUP RS u akciji Bastion uhapsili osam osoba i pretresli više lokacija

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, ovlašteni policijski službenici MUP-a RS i Federalne uprave policije, provode akciju kodnog naziva "Bastion“, u okviru koje je lišeno slobode 8 osoba, te izvršeni pretresi na više lokacija.

Navedene osobe pod istragom su i osumnjičene su za organizirani kriminal i međunarodno krijumčarenje opojnih droga, uglavnom teških opojnih droga heroin i kokain.

Po nalogu tužitelja, na terenu djeluje više desetina policijskih djelatnika iz oba entiteta, a vrše se aktivnosti na lišenjima slobode i pretresima na području oba entiteta, najviše u sjevernom dijelu BiH, a u okviru akcije, ostvarena je značajna saradnja sa pravosudnim i policijskim tijelima Republike Hrvatske, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Mirna Šoja potvrdila je Feni da policija RS-a učestvuje u akciji kodnog naziva "Bastion“, koja je usmjerena na sprečavanje organiziranog kriminala, a u vezi s neovlaštenim prometom opojne droge.

Akcija se provodi pod nadzorom Tužilaštva i Suda BiH.

"Trenutno su u toku pretresi na 12 lokacija, i to na području Banje Luke, Broda, Dervente, Cazina, Sarajeva i Usore, a s ciljem pronalaska predmeta i lišenja slobode osoba koje se sumnjiče da su se kao članovi organizirane kriminalne grupe bavile neovlaštenim prometom opojnim drogama", pojasnila je Šoja.

MUP RS-a ovu akciju, kako je napomenula, realizira u saradnji s kolegama iz Hrvatske.

Pretresi na području Federacije BiH se provode uz asistenciju pripadnika Federalnog MUP-a.